Wykonanie
Kurki to jedne z moich ulubionych
grzybów, dzisiaj pomysł na
pierś kurczaka nadziewaną właśnie tymi, delikatnymi
grzybami. Pierś po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki i podajemy jako danie główne z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI :2 duże, podwójne
piersi z kurczaka1 opakowanie
kurek ( około 250 g )1
cebula2 ząbki
czosnku1 pęczek
szczypiorkusól,
pieprz i
słodka papryka w proszku do smaku1 szklanka
bulionuolejwykałaczkiPRZYGOTOWANIE :
Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobno, łącznie z
cebulą.Na patelni na
oleju podpiekamy
cebulę z
czosnkiem, dodajemy
kurki i pokrojony
szczypiorek.mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Po kilku minutach, kiedy płyny odparują przekładamy farsz do miseczki.
Piersi z kurczaka myjemy, następnie nacinamy każdy kawałek tworząc otwór, lub przecinamy tak aby powstał cienki kotlet.
Mięso doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką, nakładamy po dużej łyżce farszu i delikatnie zwijamy, spinając końce
kurczaka wykałaczkami.
Mięsne roladki obsmażamy z każdej strony na
oleju, wlewamy
bulion i dusimy do momentu aż
mięso będzie miękkie. Roladki wykładamy na talerz, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Z pozostałego
wywaru przygotowujemy sos który przyda się do polania
mięsa.Smacznego.