Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszny rosół z trochę niecodziennymi
przyprawami,
anyżem,
goździkami,
imbirem i
sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła
trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam
soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i
sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało.

Składniki:1 kg
antrykotu1 duża
cebula,3-4 cm świeżego
imbiru1 gwiazdka
anyżu3
goździki3
marchewki1 nieduży
seler1
pietruszka1 gałązka
lubczyku2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
sosu ostrygowego jasnego
sól i
pieprz do smaku2,5 l
wody250g
makaronu ryżowego
Sposób przygotowania:
Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa,
lubczyk,
czosnek i podpieczoną na palniku
cebulę. Zalać zimną
wodą, dodać obrany
imbir,
gożdziki,
anyż ,
sól i
pieprz.

Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać
sos ostrygowy i
sok z cytryny. Ugotować
makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną
wołowinę i kawałeczki
marchewki.

Udekorować
lubczykiem i podawać...Smacznego!