ßßß Cookit - przepis na Rosół wołowy z nutką egzotyki

Rosół wołowy z nutką egzotyki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na pyszny rosół z trochę niecodziennymi przyprawami, anyżem, goździkami, imbirem i sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało.
Składniki:
1 kg antrykotu
1 duża cebula,
3-4 cm świeżego imbiru
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
3 marchewki
1 nieduży seler
1 pietruszka
1 gałązka lubczyku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu ostrygowego jasnego
sól i pieprz do smaku
2,5 l wody
250g makaronu ryżowego
Sposób przygotowania:
Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane warzywa, lubczyk, czosnek i podpieczoną na palniku cebulę. Zalać zimną wodą, dodać obrany imbir, gożdziki, anyż , sól i pieprz.
Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki.
Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/roso-woowy-z-nutka-egzotyki.html