Wykonanie
Uwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych
owoców,
maku czy
orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze
śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.

Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki150 g
masła80 g
cukru pudru,1
cukier waniliowy2
żółtka2 łyżki
śmietany
Kruszonka:50g
mąki pszennej50g
cukru50g miękkiego
masłaMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe700 ml
mleka3 łyżki
masła1
cukier waniliowy2 łyżki
cukru pudru
Dodatkowo:500 g
śliwek węgierek ( mogą być mrożone)4 łyżki
powideł sliwkowych
Sposób przygotowania:Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tortownicę wysmarować
masłem i obsypać
bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml
mleka z
masłem i
cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z
cukrem waniliowym. Gdy
mleko zacznie się gotować wlać przygotowany
budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół
sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka godzin, u mnie jest to z reguły do następnego dnia. Wtedy masa budyniowa jest doskonale zastygnięta i dobrze się kroi.

Smacznego!