ßßß
Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki150 g masła80 g cukru pudru,1 cukier waniliowy2 żółtka2 łyżki śmietany
Kruszonka:50g mąki pszennej50g cukru50g miękkiego masłaMasa budyniowa:2 budynie śmietankowe700 ml mleka3 łyżki masła1 cukier waniliowy2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:500 g śliwek węgierek ( mogą być mrożone)4 łyżki powideł sliwkowych
Sposób przygotowania:Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka godzin, u mnie jest to z reguły do następnego dnia. Wtedy masa budyniowa jest doskonale zastygnięta i dobrze się kroi.
Smacznego!