Wykonanie
Kapusta z
grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do
pieczonych mięs.

Składniki:1 kg
kiszonej kapusty0,5 kg świeżej
kapusty2 duże
cebule4 ziarna
ziela angielskiego4
goździki5-6 ziaren
czarnego pieprzu2
liście laurowe2-3 ząbki
czosnku1 czubata łyżeczka
majeranku15 dkg suszonych podgrzybków10 szt
suszonej śliwkisól,
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:Na dnie garnka układany
kiszoną kapustą, zalewamy
wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana
kapustę słodką,
przyprawy za wyjątkiem
czosnku, namoczone podgrzybki,
śliwki, podsmażoną na
oleju, pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i ewentualnie
solą i
pieprzem.Polecam i życzę Smacznego !