ßßß
Składniki:1 kg kiszonej kapusty0,5 kg świeżej kapusty2 duże cebule4 ziarna ziela angielskiego4 goździki5-6 ziaren czarnego pieprzu2 liście laurowe2-3 ząbki czosnku1 czubata łyżeczka majeranku15 dkg suszonych podgrzybków10 szt suszonej śliwkisól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Na dnie garnka układany kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą i pieprzem.Polecam i życzę Smacznego !