Wykonanie
Przepis po prawie dwóch miesiącach doczekał się publikacji, stąd jeszcze bez na zdjęciach...Zupę szczawiową uwielbiam i zawsze ją robimy z własnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze
kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy.

Składniki:1 nieduży korpus z
kurczaka1
marchewka3 średnie
ziemniaki700 g świeżego szczawiu5
jajek ugotowanych na twardo
sól,
pieprz i
cukier do smaku2 ząbki
czosnkuśmietana kremówka
Sposó przygotowania:Korpus
kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej
wody. Dodać obraną pokrojoną
marchewkę i
cebulę, gotowac do momentu, aż korpus będzie miękki...około 35 minut. Po tym czasie korpus wyjąć, dodać pokrojone
ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać oczyszczony z łodyg, pokrojony
szczaw i gotować kolejne 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem. Dodać
śmirtanę, wyciśnięty przez praskę
czosnek i wyłączyć gaz.
Jajka ugotować na twardo, dwa drobniutko posiekać i dodać do zupy, resztę zostawić do podania na talerzu.

Zupę podawać bezpośednio po rzygotowaniu z połówkami
jajek...Smacznego.