Wykonanie
Dzisiaj Was zapraszam w krainę mojego dzieciństwa. Te racuszki były swego czasu moimi ulubionymi słodkościami, wolałam je nawet od tabliczek pseudoczekolady. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na półkach sklepowych dostatek...w portfelu może mniej, ale nie mniej polecam. Są pyszne, puszyste i bardzo szybkie w wykonaniu...Dzięki Mamuś, po raz kolejny :)

Składniki na 10 szt :1 i 1/2 szklanki
mąki2
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietany1/3 szklanki gazowanej
wody1/3 szklanki słodkiego
mleka1 średnie starte
jabłko10 szt. srednich dojrzałych pokrojonych
truskawekszczypta
cynamonuszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
sodyolej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyc w misce z proszkim,
sodą i
solą, dodać
żółtka i
mleko oraz
wodę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodac starte
jabłko i pokrojone
truskawki, jeszcze raz wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać
olej...patelnia nie powinna być bardzo gorąca, żeby racuchy miały czas na wyrośnięcie.

Smażyć porcjami, przewracajac ze strony na stronę aż się zarumienią. Wyłożyć na ręczniki papierowe i odsączyć z nadmiaru
oleju, przełozyć na talerz i posypać
cukrem pudrem.

Podawać z
truskawkami i ulubionymi dodatkami...
jogurtem naturalnym czy kwaśną
śmietaną. Smacznego :)