Wykonanie
Nazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo
mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim przyrządzeniu smakuje wybornie i według mnie może śmiało konkurować ze znacznie wykwintniejszymi
wędlinami. Polecam...
Składniki:12 plasterków cieńko pokrojonej
mortadeli10 dkg
startego sera morskiegokromek
bułki wrocławskiej2
jajkasól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
papryki ostrej w proszku2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłąolej do smażenia
mąka do panierowania
szczypiorek3-4
pieczarkiDodatkowo:
zielona sałata z
sosem vinegretSposób przygotowania:Na patelni rozgzać
olej. W miseczce rozbić i roztrzepać
jajka, dodać
sól,
pieprz i
paprykę.
Mortadelę zanurzyć w
jajku, a nastęonie w
mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni z obu stron posypać
żółtym serem i przykryć pokrywką do momentuaż
ser się całkowicie rozpuści. Posypać pokrojonym
szczyppiorkiem i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.
W międzyczsie
bułkę lekko posmarować
masłem, można również natrzeć
czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona.
Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na
maśle, posolić.
Mortadelę ułożyć na
bułce, dodać kilka plasterków
pieczarek i podawać z
sałatą...Smacznego.