ßßß Cookit - przepis na Grzanki z mortadelą

Grzanki z mortadelą

nazwa

Wykonanie

Nazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim przyrządzeniu smakuje wybornie i według mnie może śmiało konkurować ze znacznie wykwintniejszymi wędlinami. Polecam...
Składniki:
12 plasterków cieńko pokrojonej mortadeli
10 dkg startego sera morskiego
kromek bułki wrocławskiej
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masłą
olej do smażenia
mąka do panierowania
szczypiorek
3-4 pieczarki
Dodatkowo:
zielona sałata z sosem vinegret
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść na rozgrzanej patelni. Gdy się lekko zrumieni z obu stron posypać żółtym serem i przykryć pokrywką do momentuaż ser się całkowicie rozpuści. Posypać pokrojonym szczyppiorkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/grzanki-z-mortadela.html