Wykonanie
Kolejne po tych, faszerowane
pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...
mięsa mielonego, warzyw, czy
wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z
szynką i
żółtym serem...polecam.

Składniki:12 średnich
pieczarek2
jajka150 g
ostrego sera żółtego150 g
szynki gotowanej1 łyżka kwaśnej
śmietany2 ząbki
czosnkukilka gałązek
szczypiorku2 łyżki
bułki tartejsól i
pieprz i
suszone oregano do smaku2-3 łyżki
oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe
jajka,
śmietanę, pokrojone w drobną kostkę
ser,
szynkę oraz
szczypiorek i
czosnek wyciśnięty przez praskę.

Doprawiłam
solą,
pieprzem i
oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze
pieczarek.

Po wierzchu lekko
skropiłam oliwą, posypałam
bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z
zieloną sałatą polaną
winegretem .

Smacznego :)