ßßß Cookit - przepis na Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Rolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak 70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :)
Składniki: na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
Składniki na masę:
0,5 l śmietany 36%;
6 łyżek cukru pudru
Do posypania:
kakao i starta gorzka czekolada
Poncz:
sok z jednej pomarańczy
25 ml likieru pomarańczowego
25 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do miski, dodać olej. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.
Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 10 -12 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość.
Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy, posypać kakao i startymi na tarce wiórkami z czekolady... Podawać...Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/rolada-biszkoptowa-z-bita-smietana-i_24.html