Wykonanie
Rolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak
tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak 70-30. Tak, Mama ma w
sumie racje, bo kilka
razy zwijałyśmy
biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :)

Składniki: na
biszkopt:6 jaj3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoszczypta
soliSkładniki na masę:0,5 l
śmietany 36%;6 łyżek
cukru pudruDo posypania:
kakao i starta
gorzka czekoladaPoncz:sok z jednej
pomarańczy25 ml
likieru pomarańczowego25 ml przegotowanej
wody
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem i
kakao przesiać do miski, dodać
olej.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto.Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować
margaryną lub
olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 10 -12 minut.Upieczony
biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym
cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość.Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy, posypać
kakao i startymi na tarce wiórkami z
czekolady... Podawać...Smacznego.