Wykonanie
Placki ziemniaczane uwielbiam i chyba osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Podane tradycyjnie z
kefirem czy
maślanką, na słodko czy na słono smakują wybornie. Po węgiersku z pikantnym gulaszem i surówką z
kapusty, wręcz uwielbiam. Dzisiaj proponuję placki "z recyklingu", czyli to co nam zostało z wczoraj. Ale pycha :)
Składniki:5 placków ziemniaczanych1 średnia
cebula2
jajka2 łyżki
śmietany1 łyżka
masła1 łyżka
olejukilka gałązek
szczypiorkułyżeczka
majerankukilka
płatków chiliszczypta
paprykisól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:Na patelni rozgrzać
olej, dorzucić
masło i pokrojoną w piórka
cebulę.Smażyć aż
cebula się zeszkli. Placki pokroić w cienkie paseczki i dorzucić do
cebuli. W międzyczasie wbić do miseczki
jajka, rozmieszać dodać łyżkę
śmietany i wylać na placki.Delikatnie mieszać, aż
jajka się zetną.Posypć
majerankiem, doprawić
solą i
pieprzem.
Wyłożyć na talerz, udekorować kleksem
śmietany, pokrojonym
szczypiorkiem i
papryką w proszku. Podawać. Smacznego!