Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na orzotto.Orzotto to włoska potrawa, która w wykonaniu podobna jest do risotto.Przygotowuje się tak samo jak risotto ale głównym składnikiem jest
kasza pęczak zamiast
ryżu.Podobnie jak risotto, można go przygotować na wiele sposobów osiągając zawsze bogaty i aromatyczny rezultat.Dobrze przygotowana
kasza pęczak naprawdę smakuje wyśmienicie, a dzisiejszy przepis jest na to najlepszym przykładem.
Kasza pęczak z
porem i
ziemniakami to moja druga już propozycja na orzotto na moim blogu;-)Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:180 g
kaszy pęczak750 ml
bulionu2 łyżki
oliwy z oliwek1 średni
ziemniak (około 160 g)1
pora (około 60 g)1 mały kawałek naci
selera (30 gr)½ łyżeczki
szafranusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Robimy
wywar z
bulion, przez cały czas przygotowania orzotta trzymamy
wywar na małym ogniu, żeby
mieć gorący na podorędziu.Oczyszczamy
por, zdejmujemy warstwę wierzchnią, odkrawamy końcówki, osuszamy i kroimy w pierścienie. Myjemy
seler i kroimy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Wlewamy do dużego rondla dwie łyżki
oliwy z oliwek.Rozgrzewamy
olej na średnim ogniu, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Smażymy dwie minuty, wsypujemy
kaszę pęczak i dokładnie mieszamy.
Smażymy
kaszę pęczak przez kilka chwil, aż zacznie się przypiekać.Teraz zaczynamy dolewać gorący
wywar z
bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż
wywar zostanie wchłonięty przez
kaszę.Po paru minutach dodajemy
seler naciowy,
następnie
por cały czas mieszając.
Gotujemy na małym ogniu dodając od czasu do czasu
bulion. Postępujemy tak samo jak z przygotowaniem risotta.Gdy
kasza wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję,
potem następną, wchłonęło ? No to jeszcze jedną. I tak do dopóki
kasza nie stanie się miękka.
A gdy już jest miękka dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinna całej wchłonąć. Pamiętajmy, że
kasza to nie
ryż i nigdy nie będzie miękka. Zawsze będzie al dente.Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować
kaszę na małym ogniu.Potrwa to od 35 nawet do 45 minut.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Kiedy
kasza będzie ugotowana, ale wciąż al dente, zaś konsystencja orzotta kremowa, przestajemy dolewać
wywar.Zdejmujemy orzotto z ognia, dodajemy
szafran.
Dodajemy trochę
oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.Odstawiamy orzotto na 2 - 3 minuty.Uważamy by orzotto nie stało się zbytnio suche.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)