ßßß
Składniki na jedną rybę:1 dorada o wadze 450 g(taka ryba z reguły wystarcza na jedną osobę)3 gałązki tymianku1 ząbek czosnku8 pomidorków10 czarnych oliwek(ja użyłam oliwki taggiasche- moje ulubione)10 kaparów100 ml białego winapietruszkaoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Zostawiamy w całości. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem i 2 małymi gałązkami tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy żaroodoporne naczynie odrobiną oliwy z oliwek.Następnie kładziemy naszą rybę w naczyniu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.Dodajemy oliwki, kapary i pokrojone połówki pomidorków.
Rybę posypujemy posiekaną pietruszką i gałązką tymianku.
Całość skrapiamy nitką oliwy. Doradę wkładamy do nagrzanego piekarnika.W połowie pieczenia polewamy winem. Pieczemy przez około 30 minut.Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca.Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)