Wykonanie
Jadam często
ryby. Do moich ulubionych należy
okoń i dorada.Dzi ś chciałabym Wam zaproponować orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku.Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu ale przede wszystkim bardzo lekkie.Smak rybie nadają
pomidorki,
czarne oliwki i
kapary. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.Zapraszam ;-)

Składniki na jedną
rybę:1 dorada o wadze 450 g(taka
ryba z reguły wystarcza na jedną osobę)3 gałązki
tymianku1 ząbek
czosnku8
pomidorków10 czarnych
oliwek(ja użyłam
oliwki taggiasche- moje ulubione)10
kaparów100 ml
białego winapietruszkaoliwasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć
rybę. Zostawiamy w całości. Opłukujemy
rybę pod bieżącą
wodą.Wypełnieniamy brzuch
ryby czosnkiem i 2 małymi gałązkami
tymianku.

Doprawiamy
solą i
pieprzem.Polewamy żaroodoporne naczynie odrobiną
oliwy z oliwek.Następnie kładziemy naszą
rybę w naczyniu i polewamy odrobiną
oliwy z oliwek.Dodajemy
oliwki,
kapary i pokrojone połówki
pomidorków.
Rybę posypujemy posiekaną
pietruszką i gałązką
tymianku.

Całość skrapiamy nitką
oliwy. Doradę wkładamy do nagrzanego piekarnika.W połowie pieczenia polewamy
winem. Pieczemy przez około 30 minut.Po upieczeniu usuwamy
rybę z pieca.Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)