ßßß Cookit - przepis na Orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku

Orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku

nazwa

Wykonanie

Jadam często ryby. Do moich ulubionych należy okoń i dorada.
Dzi ś chciałabym Wam zaproponować orata alla mediterranea czyli dorada po śródziemnomorsku.
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu ale przede wszystkim bardzo lekkie.
Smak rybie nadają pomidorki, czarne oliwki i kapary. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.
Zapraszam ;-)
Składniki na jedną rybę:
1 dorada o wadze 450 g(taka ryba z reguły wystarcza na jedną osobę)
3 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
8 pomidorków
10 czarnych oliwek(ja użyłam oliwki taggiasche- moje ulubione)
10 kaparów
100 ml białego wina
pietruszka
oliwa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Zostawiamy w całości. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.
Wypełnieniamy brzuch ryby czosnkiem i 2 małymi gałązkami tymianku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy żaroodoporne naczynie odrobiną oliwy z oliwek.
Następnie kładziemy naszą rybę w naczyniu i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Dodajemy oliwki, kapary i pokrojone połówki pomidorków.
Rybę posypujemy posiekaną pietruszką i gałązką tymianku.
Całość skrapiamy nitką oliwy. Doradę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W połowie pieczenia polewamy winem. Pieczemy przez około 30 minut.
Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca.
Poddajemy natychmiast.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/05/orata-alla-mediterranea-czyli-dorada-po.html