ßßß
Składniki dla 2 osób:350 g dyni300 g ziemniaków600 g wody300 ml mlekasól i pieprz do smaku1 łyżka oliwy5 kromek pszennego chlebaPrzygotowanie:Dynię oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w ma ł ą kostkę. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.Następnie kładziemy duży garnek na kuchence, a kiedy jest bardzo gorący, smażymy ziemniaki i dynię, bez dodawania oleju czy masła.
Warzywa smażone w ten sposób mają niesamowity smak i możemy delektować się ich prawdziwym smakiem.Gdy dynia i ziemniaki zaczynają mieć lekką złotą skórkę,
dodajemy wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym gazie. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut, aż warzywa osiągną dość kremową konsystencję.W międzyczasie szykujemy grzanki z którymi podamy zupę.Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by chleb się nie przypalił.Po 20 minutach, gdy warzywa osiągną kremową konsystencję miksujemy w blenderze razem z ciepłym mlekiem.Zupę nalewamy na talerze i podajemy na gorąco z grzankami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)