Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis z udziałem dyni - zupa z przypalonej dyni i
ziemniaków.Prosty aczkolwiek niesamowity przepis, nie potrzeba do niego nic specjalnego.Wystarczy przypalić warzywa, w tym kryje się cały smak zupy. Można powiedzieć, że w pewien sposób dietetyczny przepis na zupę z dyni.Aromatyczna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Idealnie doprawiona i smakuje niesamowicie.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:350 g dyni300 g
ziemniaków600 g
wody300 ml
mlekasól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy5 kromek
pszennego chlebaPrzygotowanie:
Dynię oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w ma ł ą kostkę.
Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.Następnie kładziemy duży garnek na kuchence, a kiedy jest bardzo gorący, smażymy
ziemniaki i
dynię, bez dodawania
oleju czy
masła.

Warzywa smażone w ten sposób mają niesamowity smak i możemy delektować się ich prawdziwym smakiem.Gdy
dynia i
ziemniaki zaczynają
mieć lekką złotą skórkę,

dodajemy
wodę.

Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym gazie. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, przez około 15-20 minut, aż warzywa osiągną dość kremową konsystencję.W międzyczasie szykujemy grzanki z którymi podamy zupę.
Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę
oliwy z oliwek, gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki
chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by
chleb się nie przypalił.Po 20 minutach, gdy warzywa osiągną kremową konsystencję miksujemy w blenderze razem z ciepłym
mlekiem.Zupę nalewamy na talerze i podajemy na gorąco z grzankami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)