ßßß Cookit - przepis na Moja masa makowa

Moja masa makowa

nazwa

Wykonanie

Robicie sami ? Czy kupujecie ?
Ja nie mam innej możliwości, muszę robić sama.
We Włoszech kupienie maku graniczy z niemożliwością.
A co dopiero masy makowej. Nie istnieje.
Jak już znajdzie się mak to trzeba zapłacić jak za złoto.
Postanowiłam zrobić sama, miałam ochotę na makowca.
Warto przygotować masę domową, bez aromatów i sztucznych dodatków.
Zapraszam ;-)
Składniki na około 840 g masy:
250 g maku
55 g masła
110 g miodu
240 g bakalli(ja u ż yłam rodzynki, daktyle, kandyzowany cydr, migdały, orzechy włoskie)
10 g zmielonych pistacji
szczypta mojego proszku pomarańczowego lub skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki rumu
Przygotowanie:
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na noc. Odcedzamy na sicie (pozostawiamy do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mielimy mak trzykrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
Siekamy orzechy i suszone owoce. Dodajemy bakalie do maku. Rozpuszczamy masło w mikrofali, na ostatnie 10 sekund dodajemy miód. Do zmielonego maku dodajemy miód, masło i rum.
Doprawiamy szczyptą mojego proszku pomarańczowego lub skórką startą z 1 pomarańczy.
Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi dwoma białkami.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/11/moja-masa-makowa.html