Wykonanie
Robicie sami ? Czy kupujecie ?Ja nie mam innej możliwości, muszę robić sama.We Włoszech kupienie
maku graniczy z niemożliwością.A co dopiero masy makowej. Nie istnieje.Jak już znajdzie się
mak to trzeba zapłacić jak za złoto.Postanowiłam zrobić sama, miałam ochotę na makowca.Warto przygotować masę domową, bez aromatów i sztucznych dodatków.Zapraszam ;-)

Składniki na około 840 g masy:250 g
maku55 g
masła110 g
miodu240 g
bakalli(ja u ż yłam
rodzynki,
daktyle, kandyzowany cydr,
migdały,
orzechy włoskie)10 g zmielonych
pistacjiszczypta mojego proszku
pomarańczowego lub skórka starta z 1
pomarańczy2 łyżki
rumuPrzygotowanie:
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą
wodą. Zostawiamy na noc. Odcedzamy na sicie (pozostawiamy do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mielimy
mak trzykrotnie w maszynce do
mięsa przez najdrobniejsze sitko.Siekamy
orzechy i
suszone owoce. Dodajemy
bakalie do
maku. Rozpuszczamy
masło w mikrofali, na ostatnie 10 sekund dodajemy
miód. Do zmielonego
maku dodajemy
miód,
masło i
rum.Doprawiamy szczyptą mojego proszku
pomarańczowego lub skórką startą z 1
pomarańczy.Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi dwoma
białkami.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)