ßßß
Składniki dla 2 osób:500 gr świeżych pomidorków3 łyżki sera ricotta3 łyżki oliwy1 łyżeczka cukru1 ząbek czosnek1 chiliPrzygotowanie:Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie dać więcej pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to pomidory dojrzałe.Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy.
Zalewamy teraz parę minut zimną wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama.
Usuwamy skórę z pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zgnieciony ząbek czosnku i dodajemy posiekane chili (trzeba uważać, aby smażony czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu).
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory, doprawiamy solą i gotujemy aż zmiękną.
Ja dodaje mała łyżeczkę cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz. Odcedzamy makaron i łączymy z sosem. Na samym końcu dodajemy ricottę, mieszamy i ściągamy z ognia. Mieszamy i dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSicilian pastaIngredients for 2 people:500 gr fresh tomatoes3 tablespoons ricotta cheese3 tablespoons olive oil1 teaspoon of sugar1 clove of garlic1 chiliPreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic and the chili. Bake until garlic is very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes. At the end add the ricotta, mix.Serve immediately. Share the plates.