Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo kremowa
tarta, na delikatnym, kruchym spodzie. Intrygujący smak
likieru w połączeniu ze
słodyczą białej
śmietany i
truskawek. Po prostu niebo w gębie! Niekłopotliwa, stosunkowo lekka... pachnąca czarnym
bzem.Oto przepis na to kulinarne cudo.Zapraszam :-)

Składniki:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wodymasło i
mąka do wysmarowania formyNa krem:250 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowegoDo dekoracji:600 g
truskawek50 ml
wina białego wytrawnego120 ml liquore al sambuco czyli
nalewka z czarnego bzuPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. W międzyczasie szykujemy
truskawki.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i zdejmujemy szypułki. Kroimy na pół. Do małego garnuszka wlewamy
likier i
wino, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy
truskawki likierem i
winem. Wkładamy na godzinę do lodówki.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe forma). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy
fasolkami ceramicznymi albo
suchą fasolą. Następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni,

następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi
fasolkami ceramicznymi i wkładamy na następne 10 minut.Ubijamy
śmietanę, wcześniej należy ją dobrze schłodzić. Dodajemy stopniowo
cukier puder i
cukier waniliowy.Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Odcedzamy
truskawki. Ostudzony spód tarty smarujemy
bitą śmietaną.

Na wierzchu ozdabiamy
truskawkami.In the English versionTart with strawberries and elderflower liqueurIngredients:Pastry brisée:250 g
flour130 g butter100 ml waterbutter and
flour to grease the
moldCream:250 ml double cream2 tbsp powdered sugar1 tablespoon vanilla sugarDecoration:600 g of strawberry50 ml dry white
wine120 ml elderflower liqueurPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes.In the meantime, wash the strawberries, dry it and take off the stems. Cut in half.
Pour into a small pot liquor and
wine, cook over low heat, bring to a boil. Then
pour the strawberry liqueur and
wine. Put in fridge for an hour.Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 20 minutes at 200 degrees, then pull the
cake out of the oven, remove the pie weights and put on another 10 minutes. In the meantime are preparing cream.Whip the cream. Gradually add powdered sugar and vanilla sugar.Pull out the
cake from the oven and cool down. Drain strawberries. We fill pre-baked pie cream. On top decorate with strawberries.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)