Wykonanie
Czasami skuszę się na zakup gotowych eklerów z ciastkarni, ale po zrobieniu ich w domu zawsze dochodzę do wniosku, że to strata pieniędzy. Domowe są o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze, po mimo ilości kalorii :D Dlatego polecam zrobić je w domu. Ciasto parzone robi się prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych
ciasteczek zajmuje trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak :)

Ciasto parzone:1 kostka
masła2 szklanki
wody2 szklanki
mąki8
jajekMasa śmietankowa:1 l
śmietany kremówki2 opakowania
cukru waniliowego4 zagęstniki do
śmietany-
śmietan-fixDodatkowo:200 - 300 gram
truskawekcukier puderWykonanie:Do garnuszka wlewam
wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję
masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się
wody z
masłem wsypuję
mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym
jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne
ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę,

kroję wzdłuż z jednej strony.

Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy
cukier waniliowy i zagęstniki do
śmietany. Masą napełniam przekrojone
ciastka.
Truskawki myję dokładnie pod bieżącą
wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości
truskawek. Układam na
masie śmietankowej,

składam ponownie
ciastka, układam na paterze i posypuję
cukrem pudrem po wierzchu.