ßßß Cookit - przepis na Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

Eklery z bitą śmietaną i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Czasami skuszę się na zakup gotowych eklerów z ciastkarni, ale po zrobieniu ich w domu zawsze dochodzę do wniosku, że to strata pieniędzy. Domowe są o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze, po mimo ilości kalorii :D Dlatego polecam zrobić je w domu. Ciasto parzone robi się prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych ciasteczek zajmuje trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak :)
Ciasto parzone:
1 kostka masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki
8 jajek
Masa śmietankowa:
1 l śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix
Dodatkowo:
200 - 300 gram truskawek
cukier puder
Wykonanie:
Do garnuszka wlewam wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną blaszkę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę,
kroję wzdłuż z jednej strony.
Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy cukier waniliowy i zagęstniki do śmietany. Masą napełniam przekrojone ciastka.
Truskawki myję dokładnie pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości truskawek. Układam na masie śmietankowej,
składam ponownie ciastka, układam na paterze i posypuję cukrem pudrem po wierzchu.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/06/eklery-z-bita-smietana-i-truskawkami.html