Wykonanie
Scroll down for EnglishWarto czasem osłodzić sobie życie czymś słodkim. Tym czymś może być moja
tarta z kruchego ciasta, wypełniona kremem ciastkarskim.Kruche ciasto o wspaniałym aromacie
pomarańczy o smaku
kardamonu, coś wspaniałego. Smakuje tak, jak wygląda. Już sama nazwa obiecuje raj dla podniebienia i nie zawodzi. Smak kwaskowatych
pomarańczy fajnie łączy się ze słodkim kremem ciastkarskim.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto:300 g
mąki60 g
cukru białego70 g
cukru br ą zowego2
żółtka150 g
masła roślinnego1 łyżeczka mielonego
kardamonuNa krem:15 gr
żółtek45 g
cukru7 g
mąki pszennej110 ml
mleka50 ml
winaziarna z 5
owoców kardamonuDo dekoracji:5
pomarańczy4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka mielonego
kardamonuPrzygotowanie:Do miski malaksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli, mielony
kardamon i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy
cukier. Następnie wlewamy
żółtka i mieszamy wszystko.Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut. Smarujemy
masłem okrągłą formę i posypujemy
mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.


Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie robimy kremem ciastkarski (crema pasticcera). Połowę
mleka podgrzewamy z
kardamonem(ziarna
kardamonu obieramy z łuski, ze środka wyciągamy ziarenka i rozgniatamy je na proszek łyżeczką lub w moździerzu), bez gotowania. W naczyniu, które
potem możemy ustawić na gazie, ubijamy
żółtka z
cukrem na sztywny kogel
mogel. Dodajemy stopniowo
mąkę ciągle ubijając. Wlewamy
mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie.

Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.Myjemy dokładnie
pomarańczę pod gorąca
wodą. Ja sparzyłam pod gorącą
wodą i obrałam tylko skórkę, bez białej części. Zbieram skórkę, na wspaniały proszek . Później obieramy z białej części i kroimy na plastry o grubości 0,2 cm(bardzo cieniutko). Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi
fasolkami ceramicznymi. Smarujemy najpierw ciasto kremem ciastkarskim, później układamy warstwy plastrów
pomarańczy, jedna na drugiej. U mnie z 5
pomarańczy wyszły trzy warstwy.W filiżance mieszamy
cukier z mielonym
kardamonem i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 35 minut. Ostatnie 10 minut przekładamy ciasto na najwyższą szynę, doprowadzamy do lekkiego skarmelizowania
pomarańczy.Kiedy
tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTart with pastry cream and caramelised orangesIngredients:For the dough:300 g
flour60 g white sugar70 g brown sugar2 egg yolks150 g butter1 teaspoon ground cardamomFor the cream:15 gr egg yolks45 g sugar7 g of wheat
flour110 ml milk50 ml
wine5 grains of cardamom fruitFor the decoration:5 oranges4 teaspoons sugar1 teaspoon ground cardamomPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and cardamom. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime are preparing pastry cream.In a medium saucepan, combine half milk and cardamom. Cook over medium heat until mixture comes to a simmer. In a medium bowl,
whisk together egg yolks and sugar.Gradually add the
flour, whisking constantly. Whisking constantly, slowly
pour milk.
Pour mixture back into saucepan, and cook over medium-high heat, whisking constantly, until it thickens.Remove the
cake from the oven. Remove the pie weights.Grease pie pastry cream, then arrange the slices of orange layers, one on top of the other. For me, the 5 oranges
came three layers.In a cup, mix the sugar with ground cardamom and sprinkle the
cake. Bake again at 180 ° C for 35 minutes. Last 10 minutes we turn the dough on top rail, bring to caramelised oranges.When tart furnace runs longer remove it from the oven. Set aside to cool.Enjoy it!