Wykonanie
Placek
drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką
mleka.

Składniki:1 kg
maki pszennej6
żółtek1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mleka2 łyżki
masła roślinnego10 dag
drożdżyNa początku przygotowujemy rozczyn:
drożdże kruszymy do ciepłego
mleka z dodatkiem jednej łyżki
cukru i
mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą
mąkę, stopione
masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

