ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?

Jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży?

nazwa

Wykonanie

Rozczyn z drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania perfekcyjnego ciasta drożdżowego . Podczas gdy suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką, drożdże świeże wymagają od nas większego zaangażowania. Nie jest to jednak trudne :-).
By przygotować rozczyn potrzeba:
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma mleka, stosujemy w zamian wodę. Rodzaj użytej mąki również zależy od mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to mąka pszenna. Ilość drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa - należy użyć ilość drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/jak-zrobic-rozczyn-ze-swiezych-drozdzy