Wykonanie
Rozczyn z
drożdży świeżych jest pierwszym krokiem do przygotowania perfekcyjnego
ciasta drożdżowego . Podczas gdy suche
drożdże wystarczy wymieszać z
mąką,
drożdże świeże wymagają od nas większego zaangażowania. Nie jest to jednak trudne :-).By przygotować rozczyn potrzeba:25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
mąki pszennejDo niedużego garnuszka rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem. Zalać letnim
mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się
drożdży.Dodać
mąkę, wymieszać, by nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Uwaga: składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane przez Was
ciasto drożdżowe. Jeśli w przepisie nie ma
mleka, stosujemy w zamian
wodę. Rodzaj użytej
mąki również zależy od
mąki, jaką mamy w wybranym przepisie, nie musi być to
mąka pszenna. Ilość
drożdży użyta do przygotowania rozczynu (powyżej) jest przykładowa - należy użyć ilość
drożdży, jaka zawarta jest w wybranym przez Was przepisie.