Wykonanie
            
Składniki *:25 g 
drożdży świeżych1 łyżka 
cukru1/4 szklanki letniego 
mleka (ok. 40*C)2-3 łyżki 
mąki pszennejW garnuszku podgrzewamy 
mleko. Ściągamy garnuszek z ognia. Dodajemy do niego 
cukier i rozkruszone 
drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się 
drożdży. Dodajemy 
mąkę i ponownie wszystko łączymy. Rozczyn musi być gładki i jednolity, a konsystencją powinien przypominać gęstą 
śmietanę. Przykrywamy go suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Na moim blogu rozczyn traktowany jest jako oddzielny przepis. Składników na rozczyn nie uwzględniam, gdy podaję przepis z jego wykorzystaniem (automatycznie sami musicie dodać o tyle więcej 
mleka, 
cukru, 
mąki pszennej i 
drożdży, ile potrzeba na rozczyn).
Mleko można zastąpić 
wodą, a 
mąkę pszenną innym rodzajem 
mąki.



* Podane ilości są przykładowe. Możemy je modyfikować w zależności od przepisu.Jeżeli w danym przepisie nie zaznaczam, żeby zmniejszyć/zwiększyć ilość 
drożdży, to wykorzystuję dokładnie taką samą ilość wszystkich składników jak w tym przepisie.