ßßß Cookit - przepis na ROZCZYN DROŻDŻOWY

ROZCZYN DROŻDŻOWY

nazwa

Wykonanie

Składniki *:
25 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/4 szklanki letniego mleka (ok. 40*C)
2-3 łyżki mąki pszennej
W garnuszku podgrzewamy mleko. Ściągamy garnuszek z ognia. Dodajemy do niego cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę i ponownie wszystko łączymy. Rozczyn musi być gładki i jednolity, a konsystencją powinien przypominać gęstą śmietanę. Przykrywamy go suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na moim blogu rozczyn traktowany jest jako oddzielny przepis. Składników na rozczyn nie uwzględniam, gdy podaję przepis z jego wykorzystaniem (automatycznie sami musicie dodać o tyle więcej mleka, cukru, mąki pszennej i drożdży, ile potrzeba na rozczyn).
Mleko można zastąpić wodą, a mąkę pszenną innym rodzajem mąki.
* Podane ilości są przykładowe. Możemy je modyfikować w zależności od przepisu.
Jeżeli w danym przepisie nie zaznaczam, żeby zmniejszyć/zwiększyć ilość drożdży, to wykorzystuję dokładnie taką samą ilość wszystkich składników jak w tym przepisie.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/rozczyn-drozdzowy.html