ßßß
Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto brisée:210 g mąki110 g masła100 ml wodyszczypta soliszczypta gałki muszkatołowejmasło i mąka do wysmarowania formyDo farszu:500 g świeżego szpinaku200 g sera feta100 ml śmietany3 żółtka50 g masła50 g orzeszków piniisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, gałkę muszkatołową oraz lodowatą wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W sumie ja wlałam 100 ml wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolkami ceramicznymi albo suchą fasolą.
Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie gotujemy garnek wody i wrzucamy na 2 minuty szpinak. Odcedzamy szpinak i wyciskamy. Podgrzewamy szpinak na maśle na małym ogniu. Dodajemy śmietanę i mieszamy parę minut.
Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy żółtka.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi fasolkami ceramicznymi. Na ciasto najpierw kładziemy pokruszony ser feta,
następnie szpinak i
posypujemy na wierzchu orzeszkami pini.Wkładamy tartę do rozgrzanego piekarnika 200°C. Całość pieczemy przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionTart with spinach,feta cheese and pine nutsIngredients:Pastry:250 g of flour130 g of butter100 ml waterpinch of saltpinch of nutmegbutter and flour to grease cake panFilling:500 g fresh spinach200 g feta cheese100 ml cream3 egg yolks50 g of butter50 g pine nutssalt and pepper to tastePreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Puncturing with a knife or fork. Trim the edges. Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime are preparing filling.Boil a pot of water and toss for 2 minutes spinach. Drain spinach and squeeze. Heat the spinach in butter over low heat. Add cream and stir a few minutes. Add the egg yolks. Remove from oven. Remove the pie weights. For the dough first put crushed feta cheese, then spinach and sprinkle with pine nuts on top.Season with salt and pepper. Bake again at 200 degrees for 15 minutes.Enjoy it!