Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś podzielę się z
Wami przepisem na tartę ze
szpinakiem,
fetą i
orzeszkami pinii, która smakuje niesamowicie.
Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu .Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto brisée:210 g
mąki110 g
masła100 ml
wodyszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejmasło i
mąka do wysmarowania formyDo farszu:500 g
świeżego szpinaku200 g
sera feta100 ml
śmietany3
żółtka50 g
masła50 g
orzeszków piniisól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli,
gałkę muszkatołową oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy
fasolkami ceramicznymi albo
suchą fasolą.

Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie gotujemy garnek
wody i wrzucamy na 2 minuty
szpinak. Odcedzamy
szpinak i wyciskamy. Podgrzewamy
szpinak na
maśle na małym ogniu. Dodajemy
śmietanę i mieszamy parę minut.

Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy
żółtka.

Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążonymi
fasolkami ceramicznymi. Na ciasto najpierw kładziemy pokruszony
ser feta,

następnie
szpinak i

posypujemy na wierzchu orzeszkami
pini.Wkładamy tartę do rozgrzanego piekarnika 200°C. Całość pieczemy przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionTart with spinach,
feta cheese and
pine nutsIngredients:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml waterpinch of saltpinch of nutmegbutter and
flour to grease
cake panFilling:500 g fresh spinach200 g
feta cheese100 ml cream3 egg yolks50 g of butter50 g
pine nutssalt and pepper to tastePreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, nutmeg, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Puncturing with a knife or fork.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime are preparing filling.Boil a pot of water and toss for 2 minutes spinach. Drain spinach and squeeze. Heat the spinach in butter over low heat. Add cream and stir a few minutes. Add the egg yolks. Remove from oven. Remove the pie weights. For the dough first put crushed
feta cheese, then spinach and sprinkle with
pine nuts on top.Season with salt and pepper. Bake again at 200 degrees for 15 minutes.Enjoy it!