Wykonanie
Scroll down for EnglishTym razem polecam Wam
sałatkę z czerwonego
ryżu - zdrową, pożywną, kolorową i bardzo smaczną.Inspiracja przepisu było spotkanie ze znajomymi na kolacje, wcześniej wybraliśmy się na spritz . Do spritzu można bylo coś przekąsić. Ja zjadłam
sałatkę z czerwonego
ryżu.Tak mi zasmakowała, że musiałam zrobić coś z czerwonym
ryżem. Bardzo lubię sałatki z wszelkimi ziarnami.Zapraszam i polecam;-)

Składniki na 8 porcji :2
cukinie20
pomidorków koktajlowych100 g
sera żółtego1
szalotka160 g (odcedzone 112 gr)
tuńczyka w sosie naturalnym150 g (odcedzone 140 gr)
kukurydzyoliwa z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Czerwony
ryż płuczemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy.
Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni.
Pomidorki koktajlowe pieczemy w piekarniku 20 minut z odrobiną
oliwy. Ugotowany i ostudzony
ryż mieszamy z przygotowanymi warzywami, dodajemy odcedzonego
tuńczyka, odcedzoną
kukurydze,
cukinie,
pomidorki, drobno pokrojoną
szalotkę i pokrojony w kostkę
żółty ser. Doprawiamy do smaku
oliwą,
solą i
pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. Najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania
ryżu - zajęła mi 10 minut.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSalad of red riceIngredients for 8 servings:250 gr red rice2 small zucchini20 cherry tomatoes100 g of cheese1 shallot160 g (112 gr drained)
tuna in natural150 g (drained 140 gr) corn
olive oilsalt and pepper to tastePreparation:Red rice rinse,
pour cold water and cook until soft, lightly season with salt. Zucchini cut into cubes and fry lightly in a pan. Roast in the oven for 20 minutes cherry tomatoes with a little
olive oil and salt. When everything is cold, put the red rice in a bowl, add the drained corn, the drained
tuna. Add the finely chopped peeled onion, zucchini, cherry tomatoes and diced cheese. Season with salt, pepper and
olive oil. Let you salad rest in the refrigerator at least overnight; then taste it and, if it lacks seasoning, add some
more.
Serve cold, if you want in single-portions.