Wykonanie
Scroll down for EnglishVai in fondo la pagina per lingua italianaKiedy trwa sezon na
szparagi najwyższy czas przygotować na obiad pyszną zupę
szparagową. Zupa szparagowa szczególnie kremowa to niebo w gębie, jest wykwintna, pyszna, ale jednocześnie bardzo lekka, no i przede wszystkim prosta w wykonaniu. Wiedzą o tym wszyscy Ci, którzy już taką jedli. Zapraszam;-)

Składniki dla 2 osób(na 2 talerze):500 gr
zielonych szparagów2
szalotki2 ś rednie
ziemniakisól i
pieprz do smaku1 l
bulionuś
mietanaszczypior do dekoracji1
żółtkoPrzygotowanie:Myjemy
szparagi. Odcinamy twarde końcówki i obieramy.
Szparagi połamałam na nieduże kawałki. Obieramy
ziemniaki i
szalotkę, kroimy na małe kawałki tak Wam się wcześniej ugutują. Wkładamy warzywa do garnka i zalewamy
bulionem. Doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy 30 minut. Tak ugotowana zupę miksujemy w blenderze. Jak chcecie możecie przetrzeć przez sito żeby pozbyć się włókien jeżeli nie obieraliście
szparagów, ja obrałam wiec tego nie robię. Dodajemy
żółtko i mieszamy. Zupę nalewamy na talerze, polewamy pośrodku
śmietaną i dekorujemy
szczypiorem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionIngredients for 2 people (2 plates):500 g green asparagus2 shallots2 medium potatoessalt and pepper1 l brothsour creamchives for garnish1 egg yolkDirections:Clean and
trim asparagus. Asparagus broke into small pieces. Peel the potatoes and shallots, cut into small pieces. Put the vegetables into the pot and
pour the broth. Cover and cook for ~30 minutes. Use immersion blender to process the soup until smooth. Season with salt and pepper. Remove from heat and stir in the egg . Stir well (do not boil). Add cream. Garnish with chives.
Serve and enjoy!Versione italianaVellutata di AsparagiIngredienti per 2 persone(2 piatti):500 gr di asparagi1 cipolla2 patate1 litro di brodo1 tuorlosale e pepepanna frescaProcedimento :Affettare la cipolla e metterla in pentola. Pelare gli asparagi e poi tagliarli a pezzi e aggiungerli alla cipolla. Unire anche le patate sbucciate e tagliate a pezzi. Aggiungere brodo e un pizzico di sale e portare a cottura. A fuoco spento, frullare la zuppa col mixer ad immersione. Unire poi un tuorlo alla vellutata e mescolare. Impiattare la vellutata completando con qualche cucchiaio di panna e pepe.