ßßß Cookit - przepis na Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

nazwa

Wykonanie

Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii.
Jest to jajko zawinięte w wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego mięsa z angielskich kiełbasek.
Danie jest sycące i naprawdę smaczne.
Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno.
Jest ich wiele wersji, ale zawsze to jajko w skorupce z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu.
Ja przedstawiam swoją wersję, jest ona pieczona w piekarniku.
Składniki:
oliwa w sprayu
4 średnie jajka
1 jajko lekko roztrzepane
75g panierki
mała garść liści tymianku
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól i pieprz
mąka do posypania
szczypta proszku gorczycy
4 kiełbaski włoskie
Przygotowanie :
Jajka gotujemy na twardo przez 3-4 minuty i obieramy ze skorupek. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Obtaczamy jajko w mące z dodatkiem proszku z gorczycy.
Wyciągamy kiełbaskę z flaku i rozkładamy na folii. Wyrabiamy dokładnie.
Obwijamy delikatnie mięsem dookoła, aby jajko było w całości zakryte. Formujemy coś na kształt kulki. Ściągamy folię, zanurzamy w roztrzepanym jajku .
O btaczamy w bułce tartej do której wcześniej został dodany tymianek i gałka muszkatołowa mielona.
Umieszczamy na blasze. Powtarzamy tą samą czynność z innymi jajkami. Spryskujemy oliwą w sprayu. Pieczemy przez 20-30 minut. Podajemy z sos em .
Wariacja jak nie mamy kiełbasek włoskich
Jak nie mamy kiełbasek włoskich to robimy farsz w ten sposób: do mięsa mielonego dodajemy zwykłe jajko, 2 łyżki bułki tartej, wyciśnięty ząbek czosnku, trochę wina białego wytrawnego, musztardę i ostrą paprykę.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/03/jajka-po-szkocku.html