Wykonanie
Jajka po szkocku są podawane przede wszystkim w Anglii.Jest to
jajko zawinięte w
wieprzowe mięso mielone, a najczęściej używa się do tej potrawy gotowego
mięsa z angielskich kiełbasek.Danie jest sycące i naprawdę smaczne.
Jajka po szkocku można spożywać na ciepło lub zimno.Jest ich wiele wersji, ale zawsze to
jajko w skorupce z
mięsa, smażone w głębokim tłuszczu.Ja przedstawiam swoją wersję, jest ona pieczona w piekarniku.

Składniki:
oliwa w sprayu4 średnie
jajka1
jajko lekko roztrzepane75g panierkimała garść liści
tymiankuszczypta
gałki muszkatołowej mielonej
sól i
pieprzmąka do posypaniaszczypta proszku
gorczycy4
kiełbaski włoskiePrzygotowanie :
Jajka gotujemy na twardo przez 3-4 minuty i obieramy ze skorupek. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Obtaczamy
jajko w
mące z dodatkiem proszku z
gorczycy.

Wyciągamy
kiełbaskę z flaku i rozkładamy na folii. Wyrabiamy dokładnie.

Obwijamy delikatnie
mięsem dookoła, aby
jajko było w całości zakryte. Formujemy coś na kształt kulki. Ściągamy folię, zanurzamy w roztrzepanym
jajku .

O btaczamy w
bułce tartej do której wcześniej został dodany
tymianek i
gałka muszkatołowa mielona.

Umieszczamy na blasze. Powtarzamy tą samą czynność z innymi
jajkami. Spryskujemy
oliwą w sprayu. Pieczemy przez 20-30 minut. Podajemy z sos em .Wariacja jak nie mamy kiełbasek włoskichJak nie mamy kiełbasek włoskich to robimy farsz w ten sposób: do
mięsa mielonego dodajemy zwykłe
jajko, 2 łyżki
bułki tartej, wyciśnięty ząbek
czosnku, trochę
wina białego wytrawnego,
musztardę i
ostrą paprykę.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)