ßßß
Składniki na 2 osoby:200 g pennette20 pomidorków koktajlowych150 g surowej kiełbasy-salsiccia1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprz do smaku2 ząbki czosnku5 listków szałwiparmezan jak chceszPrzygotowanie:Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidorki. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy. Obieramy ze skóry (dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
Na patelnie wylewamy nitkę oliwy. Wrzucamy kiełbasę, z której zdejmujemy wcześniej flak i rozdrabniamy ją w palcach. Obsmażamy kawałeczki kiełbasy razem z czosnkiem i szałwią.
N astępnie dodajemy obrane pomidorki i rozdrabniamy widelcem.
Gotujemy sos przez parę minut. Odcedzamy i wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy z tartym serem zależnie od Waszego gustu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionPenne with salsiccia and cherry tomatoesIngredients for 2 people:200 g pennette20 cherry tomatoes150 g of raw sausage-salsiccia1 tablespoon olive oilsalt and pepper to taste2 cloves of garlic5 sage leavesparmesanDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic. Bake until garlic is very translucent, add the salsiccia. Fry the sausage pieces with garlic. Then add the sage leaves and the peeled tomatoes and shredded with a fork. Stir to combine, and cook until thickened, 2 minutes. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.