Zielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty.SKŁADNIKI (na dwie osoby)pęczek zielonych szparagówkilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej(lub innej długo dojrzewającej)5 jajek5 łyżek posiekanego szczypiorku2 łyżki tartego twardego seraświeżo mielony pieprzsól morskałyżka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIESzparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu).Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi.Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około kwadrans. Od razu podajemy. Smacznego :)Źródło inspiracji