Szparagowego tygodnia ciąg dalszy. Tym razem w wersji zapiekanej na śniadanie. O moim zamiłowaniu do jajekpisałam Wam przy okazji przepisu na jajka w koszulkach . Tym razem zdecydowałam się połączyć je z wiosennymi warzywami zakupionymi o poranku w pobliskim warzywniaku. Nic nie smakuje lepiej niż świeże szparagi, zapieczone z plasterkiem słonej szynki i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Danie podaję z pełnoziarnistym pieczywem i serami pleśniowymi. Ideał dopełnia sok pomarańczowy i aromatyczna kawa. Smacznego poranka!Składniki na porcję dla 2 osób:3 jajka (ilość zależy od upodobań)6 szt. szparagów6 plasterków ulubionej szynki (ja dałam szwarcwaldzką)gałązka pomidorów koktajlowychszczypiorek1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznegosól morskaświeżo zmielony pieprzSposób przygotowania:Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek.Szparagi myję pod bieżącą wodą i odłamuję twarde końcówki. Zawijam w szynkę – jeden plasterek na każdego szparaga. Układam na dnie naczynia. Uwaga: jeżeli lubicie miękkie szparagi możecie wcześniej je zblanszować – ja osobiście wolę lekko twarde i chrupiące.Pomidorki myję i kładę na szparagi. Skrapiam octem balsamicznym. Do małych miseczek wbijam delikatnie po jednym jajku i przelewam do naczynia w warzywami. Należy uważać, aby nie uszkodzić żółtka. Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu oraz posypuję posiekanym szczypiorkiem.Piekę przez 15 minut lub do momentu aż białko się zetknie. Żółtko powinno pozostać płynne.Sprawdź inne przepisy na śniadanie z jajkiem