Wspaniała, smaczna i bogata w witaminy przystawka wiosenna w towarzystwie sosu winegret. Bardzo dobry dodatek do mięs, serów, jaj czy ryb. Osobiście lubię delektować się nimi bez dodatków.Składniki:500 g świeżych zielonych szparagówsól morskaSos winegret:2 łyżki octu balsamicznego z białego wina4,5 łyżek oliwy1 łyżeczka musztardy Dijon (ja dodałam musztardę wyrabianą tradycyjnie również z Burgundii z gorczycą i białym winem o bardzo ciekawym smaku co wzbogaciło mój sos.szczypta soli morskiej (nie jest konieczne)szczypta pieprzupęczek świeżego szczypioruWykonanie:Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo zimnej wody na chwilkę hartując w ten sposób nasze szparagi, a następnie układamy je na naszych talerzach. Sos winegret przygotowujemy w osobnej miseczce wlewając ocet balsamiczny, dodając łyżeczkę musztardy i powoli wlewając oliwę mieszamy energicznie na gładką, aksamitną emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (osobiście nie solę ponieważ musztarda i oliwa są dla mnie odpowiednio słone). Na koniec dodaję pokrojony świeży szczypior akcentując w ten sposób upragnioną i bardzo piękną wiosnę.Polecane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.Smacznego.