ßßß
SKŁADNIKI1 kg surowej białej kiełbasy0,5l ciemnego piwa0,5l wody2 duże cebule1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru pudru4 goździki2 łyżki masła2 łyżki mąkisólpieprzPRZYGOTOWANIEKiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut.Wywar z kiełbasy wraz z cebulą przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę i dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować). Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.Smacznego :)
