Wykonanie
Wracam! Zrelaksowana i wypoczęta. Na śniadanie serwuję deser… słodki tofurnik o smaku lata. Ostatnio ciągle natrafiałam na przepisy na wegańskie ‚serniki’ czy to z
tofu czy
kaszy jaglanej, że w końcu sama postanowiłam zrobić sobie na śniadanie w wersji mini, cały dla mnie! 😀 Użyłam naturalnego
tofu BIO firmy polsoja – więcej znajdziecie tutaj 😉 Mój tofurnik ma dwa kolory co za tym idzie, jest dwu-smakowy! Na spodzie delikatny smak
kokosa połączony z
migdałami, zaś wierzch to aromatyczna
wanilia i letnia
truskawka . Upieczone wieczorem, a dziś rano już tylko oprószone wiórkami ulubionej
gorzkiej czekolady . Sprawdzi się zarówno dobrze na śniadanie czy też deser! W
sumie, jest tak smaczne, że jadłabym o każdej
porze dnia

migdałowo-
kokosowy i
truskawkowo-
waniliowy tofurnik z
gorzką czekoladąalmond-coconut and strawberries-vanilla
tofu ‚cheesecake’ with dark chocolateSkładniki:kostka
tofu naturalnego BIO – 250g

kilka świeżych (
polskich)
truskawek2 łyżeczki
cukru kokosowegomielona
wanilia2 łyżki
soku z cytryny5 łyżek
mleczka kokosowegołyżka wiórek
kokosowychłyżka
masła migdałowego2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejTofu podzielić na dwie części – po 125g. Do obu misek dodać po łyżeczce
cukru i
mąki ziemniaczanej, nieco mielonej
wanilii, po łyżce
soku z cytryny. Do jednej dodać umyte
truskawki, a do drugiej wiórki, mleczko oraz
masło migdałowe. Zmiksować na gładką masę składniki w obu miskach. Na spód wyłożyć masę
migdałową, a na to
truskawkową. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać oprószone wiórkami ulubionej
czekolady. Smacznego!Wróciłam i na razie nie mam w planach podróży, ale małe wycieczki na pewno będą, bo przecież nie można siedzieć cały czas w domu – chyba bym zwariowała 😀Okazało się, że z moim laptopem nadal są małe problemy – trzeba kupić nowy dysk twardy, także z zmianami tutaj trochę poczekam, bo boję się, że znowu się zatnie i stracę wszystko. W każdym razie, nie znikam – jestemZostałam nominowana przez Agnieszkę oraz Anię, by odpowiedzieć na pytania – Liebster Blog Award . Przepraszam, nie
będę nikogo nominować, ale chętnie odpowiem i napiszę coś o sobie 😉 Dzięki dziewczyny!Pytania ag. :1. Twoja codzienna rutyna? śniadania oczywiście, a przed koniecznie chrupię
jabłko i
piję wodę z
cytryną lub
kawę (jak nie ma
cytryny :D)2. Książka/piosenka, która ostatnio najbardziej zapadła Ci w pamięć? Maroon 5 – Sugar 😉3. Motto/myśl przewodnia na każdy dzień? All our dreams can come true if we have the courage to pursue them4. Gdzie widzisz siebie za 15 lat? Businesswoman… Anglia, własny domek, może rodzina, kto wie… nie lubię biec myślami aż „tak daleko do przodu”5. Masz szansę stać się Iniemamocną/ym. Jaką cechę byś sobie przypisał/a? Hmmm… chciałabym być elastyczna niczym Elastyna i od czasu do czasu móc zniknąć jak Wiola 😉6. Co jest dziś, według Ciebie, największą choroba ludzi? jest ich wiele w dzisiejszych czasach, a egoizm szczególnie można zauważyć.7. O co walczył(a)byś do ostatnich sił? o
bliskich, przede wszystkim rodzinę, ale też o marzenia8. Co robisz, gdy odczuwasz bezsilność? siadam (lub leżę) i zaczynam płakać, a
potem rozmawiam z Mamą.9. Co jest dla Ciebie największą motywacją? dla mnie motywacją są ludzie, którzy mimo ciężkich chwil w życiu odnoszą sukces dzięki temu, że w siebie wierzę i nie
tracą sił do walki10. Stawiasz w życiu tezy czy hipotezy? zależy od sytuacji, różnie bywa.Pytania Ani :1. Jaki jest Twój ulubiony posiłek na wynos (jeśli takowe zabierasz ze sobą)? kanapki, tradycyjnie 😉2. Wolisz jeść w towarzystwie czy w samotności? w towarzystwie, ale niestety zdarza się tak, że częściej jadam sama3. Co najczęściej jesz na weekendowe śniadanie? różnie, nawet to samo co w ciągu tygodnia… w sobotę często smażę naleśniki, a czasem lubię też odpalić piekarnik czy zrobić gofry 😉4. Ulubiony
owoc i warzywo?
jabłka, kocham ponad wszystko! (tytuł bloga ;))5. Jaki jest Twój ulubiony superfoods? jest masa produktów, które można zaliczyć do superfood i trudno mi wybrać jeden… może awokado?6. Wolisz
czekoladę ciemną,
mleczną czy białą i czy masz jakąś ulubioną
czekoladową firmę? kocham ciemną, najlepiej taką od 90% wzwyż 😀 Lindt lub Vivani 😉 (btw. kupiłam w Niemczech wegańskie –
mleczne i białą, jestem ciekawa czy mi posmakują)7. Jakie jest najdziwniejsze połączenie produktów spożywczych, które lubisz? dla mnie już chyba nie ma żadnego
dziwnego połączenia, a wszystkie stały się naturalne (w dzisiejszych czasach trudno by coś kogoś zdziwiło :D) – jeśli miałabym coś wybrać to ostatnio (na Veganmanii) bardzo polubiłam smak ciasta
ogórkowego8. Wolisz wypoczywać aktywnie, np. chodząc po górach czy leżąc i wygrzewając się na plaży? zdecydowanie aktywnie, choć kiedyś często jeździliśmy na bardziej wypoczynkowe wakacje9. O której godzinie wstajesz w wolne dni? 5 . 00 – 6 . 00 lub później10. Jaki jest Twój stosunek do soi :P? nie mam nic przeciwko jej spożywaniu i uważam, że jest bardzo zdrowa – uwielbiam
tofu! <311. Jaka jest Twoja ulubiona firma kosmetyczna? nie ma takiejMiłego dnia!