Wykonanie
Dziś sobota, więc tradycyjnie – czas na naleśniki, placki, omlety. Wyciągam patelnię i smażę. Gruby, puszysty
orzechowy placek z chrupiącymi kawałkami
orzeszków ziemnych oraz słodkimi
rodzynkami . Z
mąki gryczanej, z dodatkiem
jogurtu sojowego oraz aromatem
wanilii . Z czym podaję? Jak widać,
gorzka czekolada idealnie rozpuściła się na jego powierzchni. Do tego
cynamonowy mus z bardzo słodkiego
banana oraz domowy
dżem brzoskwiniowy . Na leniwy weekendowy poranek, przed pracowitym dniem – śniadanie jak znalazł!


orzechowy placek gryczany z
rodzynkami podany z
cynamonowym musem
bananowym, domowym
dżemem brzoskwiniowym oraz
gorzką czekoladą 92%peanut butter buckwheat pancake with rasinis served with cinnamon
banana mousse, homemade peach jam and dark chocolate 92%Składniki:3-4 kopiate łyżki
mąki gryczanejmielona
wanilia
łyżka mielonego
siemienia lnianegołyżka
masła orzechowego crunchy (100%)łyżeczka
cukru kokosowegogarść
rodzynek3 łyżki
jogurtu sojowegook. 1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWymieszać ze sobą, bardzo dokładnie, wszystkie składniki. Ciasto ma wyjść gęste. Smażyć placek dowolnej wielkości oraz grubości na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Najlepiej pod przykryciem, na średnim ogniu/poziomie. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Weekend się zaczyna i sporo pracy przede mną, ale chwila na relaks oczywiście też się znajdzie 😉The
most important thing is to enjoy your life – to be happy – it’s all that matters. Audrey HepburnUdanego weekendu!