Wykonanie
Składniki:1 1/3 szklanki
mąki115 gram
masła1/3 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
kakaoTakie cudeńka zrobiłam ostatnio z Juniorem. Oczywiście bacznie doglądał czy wszystko idzie tak jak trzeba. Czy ciasto jest dobrze rozwałkowane,czy ma odpowiednią konsystencję,noo i nie obyło się bez podkradania skrawków ciasta,które później gdzieś schował.W
skrócie świetnie się bawił.Najlepszą jednak frajdę miał przy zajadaniu się
ciasteczkami!
Żółtka ubij z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Pod koniec dodając
masło.Gdy składniki się połączą porcjami dodawaj
mąkę,cały czas mieszając.Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj
kakao i wymieszaj.Ciasta
owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na ok 30-40 minut.
Oba ciasta rozwałkuj. Kieliszkiem od
szampana wycinaj
ciastka. Mniejszy kieliszek przyłóż do krążków i delikatnie dociśnij,aby nie przeciąć ciasta. Na środku każdego
ciastka zrób dwie dziurki,np za pomocą słomki do
napojów.
Ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 C przez ok 20-25 minut.
Kakao możecie zastąpić
barwnikiem spożywczym.