Wykonanie

Składniki na ciasto:250 g
masła3 szklanki
mąki3
żółtka1
jajko1/2 szklanki
cukru3 łyżki
śmietany 18 %1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoMąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej
śmietanę,
jajko,
żółtka i
cukier.Dodaj posiekane
masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto
owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp
kakao i ponownie zagnieć,
owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta
kakaowego).Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.Masa serowa:1 kg
sera półtłustego trzykrotnie mielonego,może być również z wiaderka150 g
masła1
budyń śmietankowy3/4 szklanki
cukru2
jajka3
żółtkakilka kropel
aromatu cytrynowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soli400 g
marmolady z
pigwyOddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywną z
solą.
Masło przełóż do miski,dodaj
cukier i
żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj
ser,
budyń,
mąkę ziemniaczaną i
aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z
białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.

Na przestudzony spód wyłóż
marmoladę i dokładnie rozsmaruj. Wyłóż masę
serową a na wierzch zetrzyj ciasto
kakaowe*Piecz w 180 C przez ok 1 godzinę.

