ßßß Cookit - przepis na Mus gruszkowy z imbirem

Mus gruszkowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

Jesienią i zimą w moim domu nie może zabraknąć różnego rodzajów musów i dżemów z gruszek czy jabłek,u mnie to podstawa. Przydają się do deserów,ciast,placuszków,naleśników itp.
Osobiście bardzo lubię naleśniki z jabłkami mmm :)
Ale nie o jabłkach tu mowa,mam dla was mus gruszkowy z nutką imbirową.
10 gruszek obranych i drobno pokrojonych
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Gruszki przełóż do garnka,dolej wody,sok z cytryny,cynamon,imbir,wanilię i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i smaż gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone gruszki zmiksuj blenderem. Gotowe :)
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/11/mus-gruszkowy-z-imbirem.html