Wykonanie
            Jesienią i zimą w moim domu nie może zabraknąć różnego rodzajów musów i 
dżemów z 
gruszek czy 
jabłek,u mnie to podstawa. Przydają się do deserów,ciast,placuszków,naleśników itp.Osobiście bardzo lubię naleśniki z 
jabłkami mmm :)Ale nie o jabłkach tu 
mowa,mam dla was mus 
gruszkowy z nutką 
imbirową.10 
gruszek obranych i drobno pokrojonych1/4 szklanki 
wody2 łyżeczki 
soku z cytryny1 łyżeczka 
cynamonu1/2 łyżeczki 
imbiru1/2 łyżeczki ekstraktu 
waniliowego Gruszki
Gruszki przełóż do garnka,dolej 
wody,
sok z cytryny,
cynamon,
imbir,
wanilię i doprowadź do wrzenia.Zmniejsz ogień i smaż 
gruszki przez około 25 do 30 minut,od czasu do czasu mieszając.Przestudzone 
gruszki zmiksuj blenderem. Gotowe :)
Gruszki możesz użyć od razu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować.

