ßßß Cookit - przepis na Gruszki gotowane w winie

Gruszki gotowane w winie

nazwa

Wykonanie

Gruszki gotowane w białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne.
Składniki:
5 - 6 gruszek
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kardamonu
4 goździki
600 - 800 ml białego półsłodkiego wina
dodatkowe wino lub woda w razie potrzeby
Wykonanie:
Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać cukry i przyprawy, a następnie zalać winem tak aby gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości wina można dodać odrobinę wody.
Gruszki z winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło 30 minut.
Gruszki wyciągnąć natomiast sos zredukować gotując go na średnim ogniu o co najmniej połowę.
Jeśli podajemy gruszki na zimno, studzić je włożone w sosie.
Gruszki podawać z sosem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/10/gruszki-gotowane-w-winie.html