Wykonanie
             Gruszki
Gruszki gotowane w 
białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne.Składniki:5 - 6 
gruszek100 g 
cukru1 opakowanie 
cukru z prawdziwą 
wanilią2 łyżeczki 
cynamonu½ łyżeczki 
imbiru½ łyżeczki 
kardamonu4 
goździki600 - 800 ml białego półsłodkiego 
winadodatkowe 
wino lub 
woda w razie potrzebyWykonanie:
Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać 
cukry i 
przyprawy, a następnie zalać 
winem tak aby 
gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości 
wina można dodać odrobinę 
wody.
Gruszki z 
winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż 
gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło 30 minut.
Gruszki wyciągnąć natomiast sos zredukować gotując go na średnim ogniu o co najmniej połowę.Jeśli podajemy 
gruszki na zimno, studzić je włożone w sosie.
Gruszki podawać z sosem.

