Wykonanie
Gruszki gotowane w
białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne.Składniki:5 - 6
gruszek100 g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżeczki
cynamonu½ łyżeczki
imbiru½ łyżeczki
kardamonu4
goździki600 - 800 ml białego półsłodkiego
winadodatkowe
wino lub
woda w razie potrzebyWykonanie:
Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać
cukry i
przyprawy, a następnie zalać
winem tak aby
gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości
wina można dodać odrobinę
wody.
Gruszki z
winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż
gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło 30 minut.
Gruszki wyciągnąć natomiast sos zredukować gotując go na średnim ogniu o co najmniej połowę.Jeśli podajemy
gruszki na zimno, studzić je włożone w sosie.
Gruszki podawać z sosem.