Dziś mam dla Was wyborny i iście jesienny deser. Pomysł podpatrzony na KwestiaSmaku. Jest niezwykle prosty i szybki. A do tego tak dobry. Słodkie i ciepłe gruszki tak wspaniale komponują się z delikatnym i aksamitnym serkiem mascarpone, że nie możecie tego przegapić. Polecam! :)składniki:2 duże gruszki2 szczypty imbiru2 szczypty cynamonu2 szczypty gałki muszkatołowej4 łyżeczki ekstraktu waniliowego4 łyżki mascarponemiódGruszki obrać ze skóry, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do każdego wgłębienia wlać po 1 łyżeczce ekstraktu waniliowego. Imbir, cynamon, gałkę muszkatołową wymieszać. Przyprawami oprószyć przekrojone owoce. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 º C przez 15-20 minut w zależności od twardości owoców. Im twardsze, tym dłużej. Upieczone gruszki przełożyć na talerzyki, we wgłębienia nałożyć po jednej łyżce mascarpone lub lodów waniliowych. Polać miodem i podawać na ciepło.Smacznego! :)