Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 września 2013 r.
Gruszki zawierają sporo witamin i minerałów, w tym witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla
serca. Jeśli macie ochotę na deser z tymi
owocami to zapraszam tu i tu . Jeżeli chcecie je zamknąć w słoikach, aby rozkoszować się ich smakiem w długie zimowe wieczory to myślę, że soczyste
gruszki w
waniliowym syropie z nutą
goździków i
cynamonu dostarczą
słonecznych iaromatycznych wrażeń. Wykorzystanie zawartości słoika może być różnorakie, bo możemy bezkarnie wyjadać
owoce ze słoika, przywołując tym samym wspomnienia z dzieciństwa, możemy też je wykorzystać jako fantastyczny dodatek do deserów, ciast, czy naleśników. Pyszny
syrop możemy rozcieńczyć z
wodą i ugasić pragnienie:-)
Gruszki w
syropie Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 września . Delikatne
gruszki w
syropie!
Gruszki w
waniliowym syropie, to wspomnienie
słonecznego lata, wakacji, urlopu, które w środku mroźnej zimy możemy przywołać:-)Oceny: 4,8 Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min Liczba kilokalorii w 100 g: 57
Białko na 100 g: 0,2 g Węglowodany na 100 g: 15,5 g Błonnik na 100 g: 1,6 gSkładniki:twarde
gruszki : 2 kg
sok z cytryny : kilka kropel
cukier : 1 szklanka
woda : 2 szklankiziarenka
wanilii : 1 laska
goździki : po dwa do jednego słoika
kolendra : po dwa ziarenka do jednego słoikaPrzygotowanie:
Gruszki obieram, kroję w połówki i usuwam gniazda nasienne. By powstrzymać ciemnienie
gruszek wkładam je do
wody zakwaszonej
sokiem z cytryny do momentu, aż przygotuję pozostałe
owoce.W garnku gotuję
wodę z
cukrem, następnie do gorącej zalewy dodaję ziarenka
wanilii.Do przygotowanych słoików (sterylizowałam w piekarniku) wkładam po dwa ziarenka
goździków, dwa ziarenka
kolendry, układam
owoce i zalewam gorącą
waniliową zalewą.Zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.
Serdeczności:-)