ßßß
- 250 g bezglutenowych płatków owsianych- 50 g surowej kaszy jaglanej- 250 g suszonych moreli - namoczonych 2 h w gorącej wodzie- 1-2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu- 100 g mleka roślinnego- 100 g mąki amarantusowej - Amarello- 50 g nasion słonecznika- 200 g sezamu - dla podkreślenia smaku można go uprażyć- 1 łyżka cynamonu- duża szczypta kardamonu- duża szczypta imbiru- szczypta soliOdsączone z wody, w której się moczyły morele wkładam do blendera. Dodaję syrop klonowy, mleko roślinne, przyprawy i całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.Smacznego!