Wykonanie
Deser końca każdego lata -
brzoskwiniowy pudding chia z niezwykle
aromatycznym serkiem migdałowym oraz dodatkiem karmelizowanych
brzoskwiń . Wegański, bezglutenowy, bez dodatku rafinowane
cukru - deser tak pyszny, że wręcz niemożliwy!W powietrzu już czuję jesień. Lubię ten czas. Czas, gdy lato ma się ku końcowi. Poranki witają nas rześkim, wilgotnym powietrzem. Wdycham je na dzień dobry głęboko i zatrzymuję, jak najdłużej, by orzeźwić ciało i umysł. Przyroda ucicha. To uspokaja. Pozwala wsłuchać się we własne myśli, w bicie własnego
serca. Wieczory też zachwycają swą wyjątkowością. Już krótsze, znacznie zimniejsze niż reszta dnia. Siedzimy wtedy do późna na tarasie, pod ciepłym kocem, rozgwieżdżonym niebem, słuchamy ciszy lub rozmawiamy. To magiczny czas - nasz czas. Z dala od całego świata, bloga... Przygotowuję wtedy ostatnie letnie desery, by należycie przekonać lato, by jeszcze chwilę z nami pozostało, chociażby w duszy czy na talerzu. Jednym z nich jest deser wyjątkowy -
brzoskwiniowy pudding z chia z
serkiem migdałowym, z dodatkiem karmelizowanych
brzoskwiń ... Całe lato w gębie!

wegański bezglutenowy(ok. 3 porcje)warstwy
pudding chia:- 4-5 obranych ze skóry i wypestkowanych
brzoskwiń (ok. 400 g po obraniu)- 100 ml
mleka roślinnego (u mnie
migdałowe)- 1/3 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- 1
goździk- 3-4 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy (ilość zależy od
słodyczy naszych
brzoskwiń)- 1 gałązka
rozmarynu- 4 łyżek nasion chia- kilka kropel
soku z cytrynyBrzoskwinie blenduję na gładką masę, którą przekładam do rondelka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz chia) i całość zagotowuję. Zdejmuję garnek z gazu, przykrywam pokrywką i pozostawiam tak na ok. 30-45 min.Masę przekładam do miski, wyciągam z niej
rozmaryn i
goździk, dodaję chia i dokładnie mieszam. Umieszczam ją w lodówce na ok. 3 h.Gotową masę przekładam na dno salaterek.
serek migdałowy:- 50 g
nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 50 g
migdałów be skórki namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych- 1/2 łyżki
ksylitolu- 150-170 g
mleka roślinnego (wszystko zależy, jak gęsty
serek chcecie otrzymać)- 1 łyżka pasty waniliowej- 1-2 łyżeczki
soku z cytryny- kilka kropel ekstraktu
migdałowegoWszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
ksylitolu lub
soku z cytryny.Masę układam na warstwie
brzoskwiniowego puddingu chia.karmelizowane
brzoskwinie:- 2
brzoskwinie- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy- szczypta
kardamonu- 3-4 listki
szałwii-
olej kokosowyBrzoskwinie myję, przekrawam na pół, pozbawiam pestek i kroję w większą kostkę. Wrzucam na patelnię na rozgrzany
olej kokosowy.Dodaję
syrop klonowy, szczyptę
kardamonu i pokrojone drobno listki
szałwii. Chwilę smażę.Gotowe
brzoskwinie układam na
serku migdałowym.Smacznego!!Zasmakował Ci
pudding chia?To może spróbuj jego klasycznej wersji, czyli
Kokosowego puddingu chia :)