Wykonanie
Znaleziona w szafie zapomniana
mąka kasztanowa zamieniła nasz niedzielny w posiłek w kulinarne słodkie wegańskie niebo. W dodatku bezglutenowe i bez dodatku
cukru . Pomimo tego w naszym niebie było bardzo pysznie i słodko... A wszystko to sprawiły pyszne
drożdżowe placki
kasztanowo-
gruszkowe .Znacie
mąkę kasztanową ? Zapewne ci będący na diecie bezglutenowej, tak. Ja osobiście długo opierałam się przed jej kupieniem. Przerażała mnie ilość różnego rodzaju mąk okupujących moje dwie sporej wielkości kuchenne półki. Odkąd dużo piekę, nie wyobrażam sobie, aby moja kuchnia opierała się na 1-2 mąkach. Zresztą, wypieki bezglutenowe zazwyczaj wymagają użycia mieszanek mąk (tworzonych oczywiście własnoręcznie). Aby nie zwariować i nie kupować wszystkiego, postanowiłam ograniczyć się do max 5-6 mąk bezglutenowych. Nie można przecież
mieć wszystkiego. Niestety,
mąka kasztanowa kusiła mnie, jak zwykłą kobietę nowe czerwone
szpilki. Mój luby chyba bardziej rozumiałby uzależnienie od butów niż moją
dziwną fascynację tworzenia potraw z różnych oryginalnych składników. No tak... ale gdyby jej nie było - nie byłoby True t aste hunters.Kiedy się złamałam?Po powrocie z Portugalii, gdzie oczarowała mnie nie tylko ich
nalewka wiśniowa, ale i sprzedawane na ulicach pieczone
kasztany . Ku uciesze drugiej połówki, kupiłam je przed wyjazdem i pałaszowałam w samolocie. Zresztą, to był mój jedyny posiłek samolotowy, gdyż nie umiałam przełknąć serwowanego na nim
mięsnego gulaszu.
Mąkę kasztanową kupiłam już bez wyrzutów sumienia. Włożyłam ją do szafki i... o niej zapomniałam ;p. Na szczęście nie na długo. Pewnej leniwej niedzieli, kiedy śniadanie łączy się z lunchem postanowiłam zrobić wega ńskie i bezglutenowe placki ... Zwykłe placuszk i z
gruszką, któr e zamieniły naszą niedzielę w niezwykle pyszny dzień... :)

wega ńskie bezglutenowe bez
cukru(ok. 10-12 placków)- 2-3
gruszki - obrane i pokrojone w kostkę- 100 g
mąki kasztanowej- 100 g
mąki gryczanej- 1 szklanka
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 2 łyżki
syropu klonowego lub innego słodu- 1 łyżeczka
drożdży suszonych- 2 łyżki płynnego
oleju kokosowego- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
kardamonu- szczypta
soli-
olej do smażenia- ulubione dodatki -
syrop klonowy,
miód, domowa
konfitura, karob,
kakaoMleko podgrzewam na małym ogniu, dodaję
syrop klonowy. Mieszam. Zdejmuję
mleko z palnika, przelewam do miski i pozostawiam by lekko przestygło.Gdy
mleko będzie już letnie dodaję
drożdże. Dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).Po 15 min do masy dodaję
olej i
siemię lniane. Mieszam. Następnie wrzucam
mąki,
sól,
przyprawy. Dokładnie mieszam, by w
masie nie pozostawić grudek. Na koniec wrzucam
gruszki i ponownie mieszam.Tak przygotowaną masę przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.Po 45-60 min rozgrzewam na patelni
olej i smażę placuszki (1 1/2 łyżki na 1 placek). Podsmażam z obu stron na złoty kolor.Gotowe pla cki
kasztanowo-gr uszkowe p odaję z ulubionymi dodatkami np. z
syropem klonowym lub posypane karobem.Pycha!!!!