ßßß
wegański, bezglutenowy, bez cukru(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 70 g syropu z agawy- 140 g mąki gryczanej- 80 g płatków owsianych- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego- szczypta soli- ewentualnie, gdyby masa była zbyt sucha: 1 łyżka mleka roślinnego (u mnie owsiane)Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.masa "serowa":- 900 g tofu naturalnego (ja użyłam tu ekologicznego tofu firmy Polsoja)- 1 szklanka nerkowców (150 g) namoczonych ok. 8-12 h w wodzie- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego - puszka powinna być bardzo mocno schłodzone- 300-350 g erytrolu (1 szklanka=200g) lub 250-300 g ksylitolu (erytrol jest mniej słodki niż ksylitol ale nie powoduje rewolucji żołądkowych ;) )- sok z 2 cytryn- skórka otarta z 1 cytryny- sok z 1 limonki- skórka otarta z 1 limonki- 3 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- 5 i 1/2 łyżeczki agaruTofu dokładnie odsączam z zalewy, przekładam do robota kuchennego, dodaję erytrol, odsączone z wody nerkowce, pastę waniliową, skórkę z cytryny i skórkę z limonki. Całość bardzo dokładnie blenduję (robię to nawet 10 min, by być pewną, że masa jest idealna - ma być kremowa, bez grudek).Do masy dodaję sok z cytryny i limonki i całość dokładnie mieszam.Do miski wkładam bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kokosową (to ta stała część znajdująca się w schłodzonym mleczku kokosowym). Ubijam ją na sztywno.Ubitą śmietanę przekładam do "serowej" masy i chwilę blenduję. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej erytrolu bądź soku z cytryny.Do rondelka przekładam 6 łyżek masy, dodaję agar i całość podgrzewam cały czas mieszając. Gdy masa się zagotuję, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 1 min.Do masy serowej dodaję masę z agarem. Całość miksuję na gładki krem.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód.mus bazyliowy:- śmietana z 1 mleczka kokosowego- 2 łyżeczki agaru- 2 "doniczki" bazylii- 6-7 łyżek erytrolu (5-7 ksylitolu)- dekoracja: skórka otarta z 1 limonki, kilka listków bazyliiBazylię dokładnie miksuję z 2 łyżkami wody. Mus przelewam przez sitko i dociskam, aby, wyciągnąć z niego jak najwięcej soku (ok. 1/4 szklanki). Sok przelewam do garnuszka, dodaję erytrol, 1 łyżkę śmietany kokosowej i agar.Resztę śmietany kokosowej ubijam na sztywno (jak zwykłą śmietanę).Gdy ubiję śmietanę, garnuszek z sokiem bazyliowym i z dodatkami stawiam na gazie, zagotowuję, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy płyn się zagotuję, zmniejszam odrobinę gaz i gotuję jeszcze ok. 1 min.Płyn powoli przelewam, cały czas ubijając do ubitej śmietany.Masę przelewam na sernik. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekoruję skórką z limonki i listkami bazylii.Smacznego!