ßßß
wega ński(blaszka ok. 20x20 cm)spód:- 2/3 szklanki migdałów (najlepiej blanszowanych)- 100 ml syropu z agawy- 1 szklanka + 2 łyżki mąki gryczanej- 100 ml płynnego oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody- 1-2 krople esencji migdałowej- szczypta soliMigdały mielę na mąkę. Do migdałów dodają mąkę, sól i wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam w jednolitą masę.Wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiam ciastem, nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na ok. 1 h.Schłodzone ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę 25-30 min.masa czekoladowa:- 150 g gorzkiej czekolady - koniecznie dobrej jakości- 150 ml śmietany sojowej (można użyć innej roślinnej)- szczypta cynamonu- do posypania: 1 i 1/2 szklanki mieszanki orzechów (u mnie laskowe, włoskie, nerkowce i migdały)Śmietankę wlewam do małego garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję połamaną na kawałki czekoladę i zdejmuję garnek z palnika. Po minucie mieszam śmietankę z czekoladą do uzyskania gładkiej masy. Dodaję szczyptę cynamonu i ponownie dokładnie mieszam.Gotową masę czekoladową wykładam na upieczony, ostudzony spód i układam na niej orzechy.polewa karmelowa:- 1/4 szklanki wody- 1 szklanka brązowego cukru- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 150 ml śmietanki sojowej (można użyć innej roślinnej)W rondelku rozgrzewam wodę. Dodaję cukier i całość stawiam na dość wysokim ogniu. Czekam, aż cukier się rozpuści i osiągnie intensywny kolor (nie mieszam!). Najlepiej sprawdzać to za pomocą termometru kuchennego - masa ma osiągnąć nie więcej niż 170 st. C.Zdejmuję patelnię z ognia i cały czas mieszając dodaję olej i śmietanę. Mieszam do całkowitego połączenia i ponownie stawiam całość na ogień. Gotuję jeszcze 2-3 min lub dłużej, jeśli chcę osiągnąć gęstszą masę.Kiedy wszystko się połączy, wylewam gotową polewę na orzechy. Tak przygotowanego mazurka odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.Smacznego!