Wykonanie
Wielkanoc. Czas słynnych mazurków . Robię ich różne wersje. Te zdrowe i czasem te mniej... No cóż.. w Święta można poszaleć i zjeść coś słodkiego, czego zazwyczaj nie jadamy. Dziś, szalony jak na nasz blog, wegański i bezglutenowy mazurek
orzechowo-
czekoladowy .Najpyszniejszy wegański mazurek, jaki
jadłam. Wytrawne nadzienie z
gorzkiej czekolady wspaniale łączy się ze
słodyczą polewy karmelowej i chrupiącymi
orzechami . To najmniej zdrowa wersja mazurka znajdująca się na naszym blogu, jednak w Święta można poszaleć. Jesteśmy orędownikami zdrowej diety, ale nie jedzeniowymi terrorystami. :pTen
orzechowo-
czekoladowy mazurek, pomimo, że zawiera
cukier, przemyca także masę zdrowych składników, jakimi jest
gorzka czekolada czy duża ilość
orzechów . Jest też w całości wegański i bezglutenowy . Widzicie, nie jest tak źle. A jak pysznie... :p

wega ński(blaszka ok. 20x20 cm)spód:- 2/3 szklanki
migdałów (najlepiej blanszowanych)- 100 ml
syropu z agawy- 1 szklanka + 2 łyżki
mąki gryczanej- 100 ml płynnego
oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki
siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej
wody- 1-2 krople esencji migdałowej- szczypta
soliMigdały mielę na
mąkę. Do
migdałów dodają
mąkę,
sól i wszystko dokładnie mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam w jednolitą masę.Wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiam
ciastem, nakłuwam widelcem i chowam do lodówki na ok. 1 h.Schłodzone ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę 25-30 min.masa czekoladowa:- 150 g
gorzkiej czekolady - koniecznie dobrej jakości- 150 ml
śmietany sojowej (można użyć innej roślinnej)- szczypta
cynamonu- do posypania: 1 i 1/2 szklanki mieszanki
orzechów (u mnie laskowe, włoskie,
nerkowce i
migdały)
Śmietankę wlewam do małego garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję połamaną na kawałki
czekoladę i zdejmuję garnek z palnika. Po minucie mieszam
śmietankę z
czekoladą do uzyskania gładkiej masy. Dodaję szczyptę
cynamonu i ponownie dokładnie mieszam.Gotową masę
czekoladową wykładam na upieczony, ostudzony spód i układam na niej
orzechy.polewa karmelowa:- 1/4 szklanki
wody- 1 szklanka
brązowego cukru- 50 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego- 150 ml
śmietanki sojowej (można użyć innej roślinnej)W rondelku rozgrzewam
wodę. Dodaję
cukier i całość stawiam na dość wysokim ogniu. Czekam, aż
cukier się rozpuści i osiągnie intensywny kolor (nie mieszam!). Najlepiej sprawdzać to za pomocą termometru kuchennego - masa ma osiągnąć nie więcej niż 170 st. C.Zdejmuję patelnię z ognia i cały czas mieszając dodaję
olej i
śmietanę. Mieszam do całkowitego połączenia i ponownie stawiam całość na ogień. Gotuję jeszcze 2-3 min lub dłużej, jeśli chcę osiągnąć gęstszą masę.Kiedy wszystko się połączy, wylewam gotową polewę na
orzechy. Tak przygotowanego mazurka odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin.Smacznego!