Wykonanie
Kocham
rabarbar. Kocham crumble. Połączenie jednego z drugim przenosi mnie na wyżyny smakowej rozkoszy. Crumble z
rabarbarem to niewątpliwie moje ulubione danie, deser, przekąska, śniadanie (!). Eh... mogłabym je jeść o każdej
porze dnia i nocy.Niestety crumble należy do jednych z najbardziej niefotogenicznych dań, z którymi się dotąd spotkałam (no jeszcze są
buraki ;p). Niestety, zazwyczaj zdjęcie nie odzwierciedla jego pysznego smaku. Mam nadzieję, że uwierzycie mi na słowo i spróbujecie tego dania. Obiecuję to raj dla podniebienia. Uwaga! Uzależnia ;p
(3 porcje)kruszonka :- 75 g
mąki gryczanej- 30 ml płynnego
oleju kokosowego- 30 g erytrolu lub
ksylitolu (można użyć
brązowego cukru)- 1 i 1/2 łyżki
syropu z agawy- 40 g bezglutenowych
płatków owsianych (można użyć
płatków jaglanych lub gryczanych)- 15 g poppingu z
amarantusa- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego- szczypta
cynamonu- szczypta
soliWszystkie suche składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.Dodaję płynny
olej kokosowy i całość ucieram palcami, tak by powstała kruszonka.warstwa owocowa :- 700
rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę- 200 g
borówek (mogą być mrożone lub zastąpione innymi
owocami np.
malinami lub większą ilością
rabarbaru)- 3 łyżki erytrolu lub
ksylitolu (można użyć
brązowego cukru)- 100 g
daktyli pokrojonych w mniejsze kawałki- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
waniliowego- szczypta
kardamonu-
olej do wysmarowania formyMisce mieszam wszystkie składniki. Wkładam je do formy wysmarowanej
olejem (może być kilka mniejszych). Na owocach wykładam kruszonkę.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.Gotowe crumble podaje z
cytrynowo-
waniliowym jogurtem wegańskim z t ego przepisu.