Wykonanie
Czekoladowe trufle w
malinowym pudrze, wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku
cukru. Mała
słodycz, która podarowana komuś
mówi mu więcej niż tysiące słów. W dodatku, smakuje tak pysznie, jak wygląda.Nie wiem, jak Wy, ale ja stosuję w życiu starą zasadę - przez żołądek do
serca mężczyzny. Zresztą, należę do osób, które swą miłość, przyjaźń i troskę o kogoś pokazując przygotowując dla niego jedzeniowe smakowitości. (Dlatego,
drogi kolego/przyjacielu, kiedy podarowuję Ci specjalnie dla Ciebie zrobione
ciasteczka, wiedz, że jesteś kimś wyjątkowym w moim życiu :) )Zbliża się okres walentynkowy, więc to idealny dla nas czas, by zadbać o brzuszek naszej drugiej połówki. Pogłaskać go, rozpieścić karmiąc czymś wyjątkowym, zrobionym własnoręcznie. Dając to, podarowujemy jednocześnie swój czas i
serce. Dlatego chcę Was namówić do zrobienia w te Walentynki słodkich podarunków. Mam dla Was coś prostego, zawsze wychodzącego, a jednocześnie pysznego i niezwykle pięknie wyglądającego. Niestety nie jest to produkt niskokaloryczny, ale wszystkie kalorie w nim zawarte, pochodzą ze zdrowych składników -
zero cukru i glutenu. Przedstawiam Wam wegańskie
czekoladowe trufle w
malinowym pudrze . (Uwaga! Produkt niezwykle szybko znikający) Intensywnie
czekoladowy środek, ukryty pod lekko kwaskowatą powłoką. Pycha!

(ok. 18-20 sztuk)
trufle:- 100 g
gorzkiej czekolady (dobrej jakości)- 150 g
daktyli (najlepiej świeżych, ale mogą być suszone, wtedy najlepiej zalać je na 30 min wrzątkiem, a następnie odsączyć z
wody)- 2 łyżki
oleju kokosowego- 2-3 krople ekstraktu
migdałowego (można zamienić 1 łyżeczką
amaretto)- 1 łyżeczka
rumu- szczypta
soli (najlepiej himalajskiej)
Czekoladę wraz z dodanym
olejem,
solą i
rumem roztapiam w kąpieli
wodnej.Do malaksera wrzucam
daktyle i blenduję na gładką masę. Następnie dodaję
czekoladę z dodatkami i ekstrakt
migdałowy. Ponownie blenduję.Masę przekładam do miseczki i wkładam do lodówki na ok. 1 h.Ze schłodzonej masy czekoladowej formuję kulki, które obtaczam w
malinowym pudrze (oczywiście zamiast pudru możemy użyć
kakao, zmielonych
migdałów lub
wiórków kokosowych)malinowy puder:- 5 łyżek suszonych
malin (można zastąpić
truskawkami) - jeśli nie chcesz, aby puder był kwaskowaty dodaj mniej
malin- 3 łyżki
ksylitolu (można zastąpić
cukrem pudrem)Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i blenduję na proszek. Przesypuję go na płaski talerz i obtaczam nimi kulki.Gotowe
czekoladowe trufle wkładamy do lodówki na ok. 1 h, ale jeśli ktoś nie wytrzyma, można je od razu zjeść (zostawiając oczywiście kilka dla ukochanej osoby ;p)Przechowujemy w lodówce do ok. tygodnia.Można je mrozić, ale po co? ;pSmacznego!