Wykonanie
Fasola mung nie jest częstym gościem na naszych stołach, a szkoda, gdyż należy ona do jednych z najbardziej wartościowych odmian
fasoli. Nie tylko posiada bardzo wysoką zawartość
białka, ale ma właściwości odtruwające.
Fasola mung jest bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie co ciekawe, robią z niej nawet
makaron, który w odróżnieniu od innych po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.Namawiam do urozmaicenia menu i wprowadzenia do niego
fasoli mung. Według mnie nie przypomina ona innych odmian
fasoli, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku i świetnie łączy się z różnego rodzaju składnikami. U mnie dzisiaj pod postacią gęstej zupy, ale jeśli dłużej ją odparujecie otrzymacie niezwykle pożywną potrawkę . Na pewno wam zasmakuje :)

(2 duże porcje)- 1/2 szklanki
fasoli mung - namoczonej przez 8 h- 1
cebula- 1
marchewka- 1
żółta papryka- 1 puszka (400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 1 litr
wody- 1 łyżka
kurkumy- 1 łyżeczka kuminu- 2 suszone papryczki peperoncino- 1 łyżeczka
cukru- szczyptą suszonego
tymianku- 1 łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki-
sól,
pieprz do smaku-
olejW garnku podsmażam na
oliwie poszatkowaną
cebulę. Dodaję pokrojoną w małą kostkę
marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę
żółtą paprykę.Wrzucam namoczoną przez 8 h, odsączoną z
wody fasolę mung, puszkę
pomidorów, 1 litr
wody i
przyprawy. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 30-40 min aż
fasola zmięknie i lekko zaciągnie potrawkę.W zależności od długości gotowania otrzymamy albo zupę albo potrawkę.Smacznego!