ßßß
(2 duże porcje)- 1/2 szklanki fasoli mung - namoczonej przez 8 h- 1 cebula- 1 marchewka- 1 żółta papryka- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 1 litr wody- 1 łyżka kurkumy- 1 łyżeczka kuminu- 2 suszone papryczki peperoncino- 1 łyżeczka cukru- szczyptą suszonego tymianku- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki- sól, pieprz do smaku- olejW garnku podsmażam na oliwie poszatkowaną cebulę. Dodaję pokrojoną w małą kostkę marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę żółtą paprykę.Wrzucam namoczoną przez 8 h, odsączoną z wody fasolę mung, puszkę pomidorów, 1 litr wody i przyprawy. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 30-40 min aż fasola zmięknie i lekko zaciągnie potrawkę.W zależności od długości gotowania otrzymamy albo zupę albo potrawkę.Smacznego!