ßßß Cookit - przepis na Zupa/potrawka z fasoli mung

Zupa/potrawka z fasoli mung

nazwa

Wykonanie

Fasola mung nie jest częstym gościem na naszych stołach, a szkoda, gdyż należy ona do jednych z najbardziej wartościowych odmian fasoli. Nie tylko posiada bardzo wysoką zawartość białka, ale ma właściwości odtruwające. Fasola mung jest bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu, gdzie co ciekawe, robią z niej nawet makaron, który w odróżnieniu od innych po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.
Namawiam do urozmaicenia menu i wprowadzenia do niego fasoli mung. Według mnie nie przypomina ona innych odmian fasoli, gdyż jest niezwykle delikatna w smaku i świetnie łączy się z różnego rodzaju składnikami. U mnie dzisiaj pod postacią gęstej zupy, ale jeśli dłużej ją odparujecie otrzymacie niezwykle pożywną potrawkę . Na pewno wam zasmakuje :)
(2 duże porcje)
- 1/2 szklanki fasoli mung - namoczonej przez 8 h
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
- 1 litr wody
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 1 łyżeczka cukru
- szczyptą suszonego tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej
W garnku podsmażam na oliwie poszatkowaną cebulę. Dodaję pokrojoną w małą kostkę marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę żółtą paprykę.
Wrzucam namoczoną przez 8 h, odsączoną z wody fasolę mung, puszkę pomidorów, 1 litr wody i przyprawy. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 30-40 min aż fasola zmięknie i lekko zaciągnie potrawkę.
W zależności od długości gotowania otrzymamy albo zupę albo potrawkę.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/zupapotrawka-z-fasoli-mung.html