Wykonanie
Granola inna niż wszystkie, a dlatego, że zrobiona z... kasy jaglanej ! Świetna alternatywa dla tej klasycznej wykonywanej
płatków owsianych. Gorąco polecam!Dzisiaj ponownie wątek
śniadaniowy, lecz skierowany przede wszystkim do osób uczulonych na gluten . Wielu z Was, nie ma dostępu do bezglutenowych
płatków owsianych i nie ma możliwości zrobienia własnej, domowej granoli, która poratowałaby Was, gdy potrzebujecie zjedzenia szybkiego ale nadal wartościowego śniadania. Oczywiście, możecie użyć
płatków kukurydzianych, jednak ja osobiście za nimi nie przepadam.Dlatego dziś mam małą niespodziankę.Pyszną niespodziankę.Co powiecie na granolę zrobioną z
kaszy jaglanej ? Nie wiem, jak Wy, ale ja mówię jej wielkie TAK. Tym bardziej, że
kaszę jaglaną uwielbiam, a nie zawsze mam czas, by ją rano ugotować. A w przypadku granoli, wystarczy ją zrobić i zamknąć w słoiku. W rezultacie mamy zawsze przy sobie pełnowartościową, pyszną opcję
śniadaniową, a także świetną przegryzkę w ciągu dnia.Osobiście, uwielbiam tą granolę i zazwyczaj wyjadam ją na sucho ze słoika , gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego... :p Mam nadzieję, że i Wam ona zasmakuje :)

Bezglutenowa wegańska- 200 g suchej
kaszy jaglanej- 1 szklanka świeżo wyciśniętego
soku pomarańczowego- 4 łyżki
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy, lecz może będzie trzeba go więcej użyć, bo jest mniej słodki)- 3 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 szklanki
migdałów- 1/2 szklanki
orzechów włoskich- 1/2 szklanki
nerkowców- 3/4 szklanki
słonecznika- 1/2 szklanki pestek dyni- 50 g
suszonych daktyli- 50 g suszonych fig- 2 łyżki lnu (najlepiej złocistego)- 6 łyżek
płatków jaglanych- 6 łyżek poppingu z
amarantusa- 6 łyżek
płatków gryczanychNastawiam piekarnik na 180 st. C.
Kaszę jaglaną dwa
razy przepłukuję gorącą
wodą. Następnie wlewam do niej
sok pomarańczowy i gotuję na ok. 10 min. Tak, by
kasza była w części ugotowana. Jeśli
kasza wchłonie płyn, dolewam odrobinę
wody.
Kasza pod koniec gotowania musi być sucha.
Broń Boże, nie mieszajmy jej podczas gotowania. Jedynie potrząsajmy lekko garbkiem, by
kasza nie przywarła do dna.Do płynnego
miodu (lub
syropu z agawy) dodaję
olej,
sól i
przyprawy. Mieszam, by wszystko się połączyło.Wszystkie
orzechy i
bakalie* kroję w mniejsze kawałki.Gotową
kaszę wrzucam do
miodu. Dodaję
orzechy,
bakalie, len,
płatki jaglane, gryczane i popping z
amarantusa. Całość dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się by wszystko było równo rozprowadzone. Wkładam do nagrzanego piekarnika.Po ok. 10-15 min (musimy obserwować naszą granolę by się nie spaliła), mieszam
płatki starając się, by po wymieszaniu były równo rozprowadzone. Zmniejszam temperaturę do 170 st. C i pozostawiam dopiekającą się granolę na 6-10 min. Po upływie 6-10 min powtarzam czynność i ponownie pozostawiam granolę na 10 min. Czynność tą powtarzam tyle
razy, dopóki cała granola nie będzie wysuszona i mocno przyrumieniona (ale nie spalona!).Gotową granolę wyciągam z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!*Możecie użyć dowolnego rodzaju
orzechów i
bakalii