ßßß Cookit - przepis na Hummus w dwóch odsłonach i chlebek lawasz. Uczta w stylu orientalnym.

Hummus w dwóch odsłonach i chlebek lawasz. Uczta w stylu orientalnym.

nazwa

Wykonanie

Ach... za dobry hummus oddałabym wiele! To bardzo prosta pasta, jednak często w knajpkach napotykam na coś, co nawet koło hummusu nie stało. Co ciekawe, wiele osób wypowiada się, że jego przepis jest właśnie tym przepisem oryginalnym, bo przywieźli go z wyjazdu do Izraela. I tu będę się sprzeczać. Nie ma przepisu jedynego, oryginalnego, który powinniśmy traktować jako wzór. Tak jak w naszych stronach schabowy czy pierogi - każda rodzina czy społeczność ma swój tradycyjny przepis na hummus. Jedni nie dodają w ogóle oliwy, inni czosnku, cytryny, a jeszcze inni dodają przeogromne ilości pasty tahina. Niektórzy przyspieszają ugotowanie cieciorki przez dodatek sody. Nie mam nic przeciwko temu, ale należy pamiętać, że osoby o wysublimowanym smaku, będą ową sodę wyraźnie czuły. Według mnie zmienia ona wyraźnie smak cieciorki. Wiem to z doświadczenia, bo za namową znajomych zmieniłam mój "idealny" przepis na hummus (przynajmniej dla mnie i moich najbliższych) i dodałam sodę. Skończyło się zdziwieniem gości, co się stało z moim hummusem, bo dziwnie smakuje. Myślałam, że to problem złych proporcji, więc dalej dodawałam sodę i tak kręciłam się w kółko. Dopiero, gdy wróciłam do mojego starego, sprawdzonego przepisu, wraz z nim powrócił smak hummusu. Jeśli wy nie czujecie sody i różnicy, gdy jej używacie, możecie spokojnie korzystać z tego triku, by przyspieszyć ugotowanie cieciorki. Jednak ja szczerze, odradzam. Do hummusu proponuję chlebek lawasz, który jest moim ulubionym.
Hummus klasyczny
- 250 g wcześniej ugotowanej cieciorki (możne być ta z puszki, choć jest o wiele gorszej jakości)
- woda z ugotowanej cieciorki lub z puszki - z ok 125 g surowej cieciorki wychodzi wspomniane 250 g ugotowanej
- 2 łyżki pasty tahina
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól - tu trzeba uważać, bo jeśli cieciorkę posolimy mocno w czasie gotowania to może się okazać, ze wcale nie potrzebujemy dosalać naszego hummusu
Do blendera wrzucam ugotowaną cieciorkę, pastę tahina, czosnek, oliwę, trochę wody z ugotowanej cieciorki, sok z cytryny. Miksuję.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę wody z cieciorki. Próbuję. Jeśli pasta wymaga dosolenia - robię to. Oczywiście, można dodać więcej tahiny, czosnku, cytryny - wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Gotową pastę wkładam do lodówki i pozostawiam ją tam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polewam hummus oliwą.
Hummus z pieczonym bakłażanem
- 1 porcja hummusu (przepis powyżej)
- 1 średniej wielkości bakłażan
- sól, pieprz
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
Bakłażana myję, kroję w plastry i obficie sole z obu stron. Pozostawiam na ok. 10 min.
Wycieram z bakłażana sól i podsmażam go z obu stron na oleju.
Gdy bakłażany są już lekko przypalony, przekładam go do naczynia ceramicznego skropionego lekko oliwą. Całość solę, pieprzę i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika na ok. 15- 20 min.
Upieczony bakłażan wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
Ostudzony bakłażan przekładam do blendera. Dodaję hummus i blenduję na gładką masę. Próbuję i ewentualnie solę i pieprzę. Jeśli nasz hummus jest zbyt gęsty dodaję odrobinę oliwa lub wody.
Gotową pastę przykrywam folią aluminiową, wkładam do lodówki i pozostawiam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polewam oliwą.
Lawasz
(ok 5-7 placków)
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki orkiszowej 700
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Z powyższych składników zagniatam ciasto. Staram się je dobrze wyrobić. Kilka razy rzucam nim o blat.
Wyrobione ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu przykryte na ok. 30 min.
Z ciasta formuję kulki. Wykładam je na oprószoną mąką stolnicę i je cienko rozwałkowuję.
Tak przygotowane placki przykrywam ściereczką, aby nie wyschły, w czasie, gdy będą czekać na swoją kolej pieczenia. Placki piekę na mocno rozgrzanej patelni lekko rumieniąc je z obu stron.
Aby gotowe placki nie wysychały i nie robiły się twarde, zawijam je w bawełnianą ściereczkę.
Jeśli zasmakowała Ci kuchnia bliskowschodnia koniecznie spróbuj przepisu na:
falafel
falafel z bobu z sezamowym sosem z nerkowców
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/moj-hummus-idealny-w-dwoch-odsonach-i.html