ßßß
Hummus klasyczny- 250 g wcześniej ugotowanej cieciorki (możne być ta z puszki, choć jest o wiele gorszej jakości)- woda z ugotowanej cieciorki lub z puszki - z ok 125 g surowej cieciorki wychodzi wspomniane 250 g ugotowanej- 2 łyżki pasty tahina- 2 zgniecione ząbki czosnku- 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- sól - tu trzeba uważać, bo jeśli cieciorkę posolimy mocno w czasie gotowania to może się okazać, ze wcale nie potrzebujemy dosalać naszego hummusuDo blendera wrzucam ugotowaną cieciorkę, pastę tahina, czosnek, oliwę, trochę wody z ugotowanej cieciorki, sok z cytryny. Miksuję.Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę wody z cieciorki. Próbuję. Jeśli pasta wymaga dosolenia - robię to. Oczywiście, można dodać więcej tahiny, czosnku, cytryny - wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.Gotową pastę wkładam do lodówki i pozostawiam ją tam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.Przed podaniem polewam hummus oliwą.Hummus z pieczonym bakłażanem- 1 porcja hummusu (przepis powyżej)- 1 średniej wielkości bakłażan- sól, pieprzNastawiam piekarnik na 180 st. C.Bakłażana myję, kroję w plastry i obficie sole z obu stron. Pozostawiam na ok. 10 min.Wycieram z bakłażana sól i podsmażam go z obu stron na oleju.Gdy bakłażany są już lekko przypalony, przekładam go do naczynia ceramicznego skropionego lekko oliwą. Całość solę, pieprzę i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika na ok. 15- 20 min.Upieczony bakłażan wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.Ostudzony bakłażan przekładam do blendera. Dodaję hummus i blenduję na gładką masę. Próbuję i ewentualnie solę i pieprzę. Jeśli nasz hummus jest zbyt gęsty dodaję odrobinę oliwa lub wody.Gotową pastę przykrywam folią aluminiową, wkładam do lodówki i pozostawiam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.Przed podaniem polewam oliwą.Lawasz(ok 5-7 placków)- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000- 1 szklanka i 2 łyżki mąki orkiszowej 700- 1 szklanka ciepłej wody- 1 i 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżka oliwy z oliwekZ powyższych składników zagniatam ciasto. Staram się je dobrze wyrobić. Kilka razy rzucam nim o blat.Wyrobione ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu przykryte na ok. 30 min.Z ciasta formuję kulki. Wykładam je na oprószoną mąką stolnicę i je cienko rozwałkowuję.Tak przygotowane placki przykrywam ściereczką, aby nie wyschły, w czasie, gdy będą czekać na swoją kolej pieczenia. Placki piekę na mocno rozgrzanej patelni lekko rumieniąc je z obu stron.Aby gotowe placki nie wysychały i nie robiły się twarde, zawijam je w bawełnianą ściereczkę.Jeśli zasmakowała Ci kuchnia bliskowschodnia koniecznie spróbuj przepisu na:falafelfalafel z bobu z sezamowym sosem z nerkowców