Wykonanie
W końcu udało nam się przegonić zimno. Już nie potrzeba potraw, które rozgrzeją nasze zmarznięte ciała. Przeciwnie, organizm domaga się czegoś lekkiego i orzeźwiającego. Proponuję coś orientalnego - spring rollsy . Wbrew powszechnemu przekonaniu, są one bardzo łatwe w wykonaniu, a co ważne, nie musicie się trzymać przepisu! Możecie włożyć do nich to, na co macie ochotę. Propozycja na wiosenny weekend - zaproście przyjaciół na wspólne zwijanie spring rollsów. Świetna zabawa gwarantowana!
(ok. 10 sztuk)- 10
arkuszy papieru ryżowego- ok. 80 g suchego
makaronu ryżowego- 2-3 małe
marchewki- 1
ogórek- 1
żółta papryka- 1/2
awokado- garść świeżych liści
kolendry- garść świeżych liści
mięty-
olej sezamowyPaprykę wcześniej piekę, zdejmuję z niej skórę i pozostawiam do ostygnięcia. Tuż przed robieniem spring rollsów przygotowuję warzywa.
Marchewkę,
ogórek i
awokado obieram. Wraz z
papryką kroję wszystko w cieniutkie paseczki.
Makaron ryżowy przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle gotuje się go bardzo krótko ok. 3 min. Po ugotowaniu odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Każdy płat
papieru ryżowego moczę kilka sekund w letniej wodzie. Nie warto moczyć kilku papierów na raz, ponieważ zwykle kończy się to ich posklejaniem. Namoczony płat układam na papierze do pieczenia. Najpierw kładę liście
kolendry, następnie
makaron, który lekko skrapiam
olejem sezamowym. Na
makaron kładę warzywa z kilkoma listkami
mięty. Najpierw składam prawy dłuższy bok,
potem górny i dolny, a następnie ciasno zwijam ku lewemu
boku. Podobnie postępuję w pozostałymi spring rollsami. Serwuję ze słodko-kwaśnym sosem orientalnym* .Pycha!* Słodko-kwaśny sos orientalny- 2 łyżki
octu ryżowego- 3 łyżki
sosu sojowego- 2 łyżki
brązowego cukru- 4 łyżki
wody- bardzo drobno posiekany ząbek
czosnku- duża szczypta
pieprzu cayenneWszystkie składniki dokładnie mieszam.